Inzulinske pumpe postaju dio HZZO liste pomagala

Piše Ana Špoljarić

1.ožujka postaje povijesnim datumom. Naime, od 2003. godine otkako je inzulinska pumpa u Hrvatskoj te klasificirana kao ugradbeno pomagalo (što nije!), 2022. godina ispravlja krive drine. Inzulinska puma postaje ortopedskim pomagalom što znači da se stavlja na listu pomagala HZZO-a. Vijest je to koja se čekala posljednjih 19 godina! Heureka!

Ovim člankom ćemo pokriti konkretne – što, kada, koliko i kako korake oko inzulinske pumpe. Stoga, zagrebimo ispod površine.

Koje inzulinske pumpe dolaze na osnovnu, a koje na dodatnu listu ortopedskih pomagala?

Na liste pomagala HZZO-a  od 1. ožujka 2022. ulaze 3 pumpe – Minimed™ 640G, MiniMed™ 780G sustav sa SmartGuard™ tehnologijom te Omnipod Dash® sustav bez katetera.

Za očekivati je da će se ovom trojcu ubrzo pridružiti još dvije i to YpsoPump od zastupnika Salvus te Medtrum od zastupnika Bauerfeind.

Na Osnovnoj listi pomagala nalazi se:

  • Minimed™ 640G

– riječ je o inzulinskoj pumpi tvrtke Medtronic čija je funkcija automatsko zaustavljanje isporuke inzulina. O njezinim smo specifikacijama nešto više govorili u našim webinarima pa ih svakako pogledajte. Dakle, budući da je riječ o osnovnoj listi pomagala, ova će inzulinska pumpa biti besplatna za korisnike.

Uz pumpu kao njezin sastavni dio također su besplatni, odnosno dio osnovne liste pomagala: odašiljač Guardian Link 3, Guardian senzori 3 te potrošni materijal (kateteri i rezervoari, baterije.)

Na Dodatnoj listi pomagala smjestile su se:

  • MiniMed™ 780G sustav sa SmartGuard™ tehnologijom

– posljednja generacija inzulinske pumpe tvrtke Medtronic smjestila se na dopunsku listu ortopedskih pomagala što znači da će njezina doplata iznositi 9.127,96 kn. O specifikacijama ove inzulinske pumpe smo također govorili u našim webinarima te vas pozivamo da ih pogledate.

Također, kao i kod 640 G pumpe sastavni dio 780G čine odašiljač Guardian Link 3, kompatibilni Guardian senzori te potrošni materijal za samu pumpu. Sve ovo (izuzev pumpe) nalazi se na osnovnoj listi pomagala. Drugim riječima, besplatno za samog korisnika.

  • Omnipod Dash® sustav bez katetera

– sustav bez katetera čiji je zastupnik za Hrvatsku tvrtka MEDILABONE, sastoji se od uređaja Pod za isporuku inzulina i PDM-a (daljinski upravljač za rukovanje sustavom). Cijena doplate početnog seta iznosit će 1.140,19 kn, a potom će se svaka tri mjeseca za 30 kom. Podova, nadoplaćivati 1.710,30 kn (odnosno, 57,01 kn po Podu).

O ovoj vrhunskoj tehnologiji je također u sklopu Obiteljskog eKampa pričala dr. Dumić Kurbat.

Strpljivost kao odgovor na pitanje “Kako do inzulinske pumpe?”

Nakon sjajnih vijesti postoji i ono “ali”.  Suprotno Armstrongovoj izjavi “Ovo je mali korak za čovjeka, a velik za čovječanstvo”, reći ćemo da je ovo velik korak za Hrvatsku međutim, testiranje strpljivosti za pojedinca. Što to znači? Ukratko, nakon 1.3. nećete tek tako doći do pumpe, odnosno postojat će kriteriji.

Naime, 24.2. je izašao naputak HZZO-a kao dio odluka o izmjenama na listi osnovnih i dodatnih ortopedskih pomagala (NN 16/2022). U njemu je kao kriterij navedeno da će inzulinske pumpe s obje liste indikaciju postavljati:

  • bolnički doktor sub/specijalist endokrinologije i dijabetologije (KBC Zagreb, KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice i KB Merkur),
  • odabranu inzulinsku pumpu će propisati na Potvrdu o pomagalima za šećernu bolest, a potom,
  • će ju odobravati Liječničko povjerenstvo za pomagala Direkcije Zavoda, uz prethodno odobrenje Stručnog povjerenstva za inzulinske pumpe Zavoda.

Ovako izgleda  kobasa od indikacije 364 u cijelosti:

Dakle, jasno je da će za svaki od ovih koraka biti potrebno vrijeme. Također, ukoliko ste već na terapiji inzulinskom pumpom, a pumpa je ispravna i u garancijskom roku znači da će te za onu novu još pričekati.

Svi punti kad se zbroje

Racionalizirajući cjelokupnu situaciju, govorimo o novom poglavlju u hrvatskom zdravstvenom sustavu, inzulinskim pumpama i to high-tech pumpama te pripadajućim dodacima čija je regularna cijena poprilično visoka. Sukladno tome, propisani su kriteriji dobivanja iste. Vjerujemo da je ovo godina s kojom probijamo led i koja baš, radi svega navedenog od nas traži strpljenje. Isto tako, govorimo o većem broju pumpi na listi u odnosu na količinu koja se nabavljala putem javne nabave prijašnjih godina.

Zaključno, ponovit ćemo misao – ovo velik korak za Hrvatsku međutim, testiranje strpljivosti za pojedinca.

Bonus! Od 1.3.2022. povećava se broj senzora za MiniMed inzulinske pumpe

U istom broju Narodnih novina donesena je odluka o povećanju broja senzora za inzulinske pumpe tvrtke Medtronic. To znači da se od 1.3.2022. broj senzora povećava na ukupno 52 kom/godišnje, odnosno 13 kom/3-mjesečno. U odnosu na dosadašnjih 40 senzora, ovih 12 dodatnih će osigurati svakom korisniku dostatnu godišnju količinu, a samim time i veliko olakšanje.

Za kraj, zanima nas, kako cjelokupne novosti i kriteriji o inzulinskim pumpama rezoniraju s vama?

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann