Na webinaru “Tehnologija i dijabetes” predstavljena je LibreView platforma

Virtualno predavanje “Tehnologija i dijabetes – svakodnevni život” koje smo u suradnji s tvrtkom Abbott održali 28. svibnja 2020. imalo je za cilj proći kroz osnovne i nove informacije FreeStyle Libre sustava te dotaknuti aktualnosti infektivnih stanja (pandemija Covid-19).

Glavne teme o kojima je govorila dr. sc. Ivana Kraljević, dr.med specijalist internist, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije, KBC Rebro, bile su:

  • Dijabetes i infektivna stanja

Dr. Kraljević istaknula je kako uslijed bilo kojeg oblika infekcije, regulacija dijabetesa biva znatno težom. Uzrok tomu su hormoni glukagon, kortizol i adrenalin, čija je funkcija djelovanja kontradiktorna inzulinu. U ovim je situacijama važno piti puno tekućine, koristiti korekcijske doze brzodjelujućeg inzulina te često kontrolirati šećer i ketone.

Nedavne studije koje su proizašle kao odgovor na COVID epidemiju između ostalog, ukazale su na češće obolijevanje osoba s dijabetesom od ovog virusa. Isto tako, studije su kao osnovni alat u borbi protiv koronavirusa istaknule važnost dobrih glikemija, dovoljnog unosa tekućine i vitamina D, redovitog vježbanja te primjenjivanja osnovne higijene. Dr. Kraljević se u predavanju osvrnula na telemedicinu koja je itekako postala popularna u vrijeme pandemije. U Hrvatskoj je riječ o A5 uputnici.

  • Ključne prednosti mjerenja senzorom, Flash Glucose Monitoring

Tehnologija kontinuiranog mjerenja iz međustanične tekućine u nedavnoj je povijesti uzela maha u samokontroli šećerne bolesti. Jedna od ključnih prednosti je vidljivost rezultata glukoze u svakom trenutku

  • LibreView

Aktivno sudjelovanje u praćenju mjerenja glukoze senzorom od sada je moguće kroz LibreView sustav. Ovaj novi alat  smješten na platformi Cloud koji na brz i jednostavan način omogućuje prijenos podataka iz FreeStyle Libre čitača te direktnu komunikaciju s odabranim liječnikom . Da ovaj sustav doista funkcionira, kroz praktični primjer gledateljima su prikazali dr. Kraljević kao zdravstveni djelatnik te Ines kao korisnica ove tehnologije.

Webinaru o tehnologiji se priključilo preko 200 gledatelja iz svih područja Hrvatske, regije i šire. Prema kratkoj anketi po završetku, sudionici su predavanje ocijenili pozitivnom ocjenom, navodeći kako im je sadržaj bio iznimno koristan te da su saznali nove informacije.

Najčešći odgovori na pitanje koje su bile najvrjednije informacije prezentirane na webinaru, bili su: Iznošenje detalja vezanih uz platformu LibreView, virtualna ordinacija, ophođenje sa senzorom, informacija o slobodnoj prodaji FreeStyle Libre sustava, kako se ponašati uslijed stanja infekcije i pandemije COVID-19 te općenito ponavljanje gradiva – drugim riječima, reedukacija prethodno naučenog.

Tijekom trajanja webinara, doktorica Kraljević je odgovorila na nekoliko pitanja gledatelja. Po završetku, sudionicima je poslana anketa o zadovoljstvu  odslušanih tema. Ovo su neki od rezultata:

 

Ako se propustili sudjelovati, cijeli video zapis možete pogledati ovdje:

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann