Novosti na listi ortopedskih pomagala, prava osoba s dijabetesom – tromjesečna retrospektiva

Piše Ana Špoljarić

Volimo kad se pozitivni pomaci događaju. Oni su garancija da se s postojećeg mjesta, mičemo na ono bolje. Ipak, postoje i oni trenutci, odluke koji nas unazade i tjeraju na akciju. U kontekstu napisanih rečenica, kroz ovaj izvještajni članak, sumirat ćemo što se sve događalo u Hrvatskoj po pitanju dijabetesa u protekla tri mjeseca.

Ako vjerno pratite naše Instagram i Facebook story-e, već ste upoznati s događajima i odlukama vezanim uz prava osoba s dijabetesom. No, ukoliko više volite pročitati dobar stari blog, udobno se smjestite – slijedi tromjesečna dijabetička retrospektiva.

HZZO potvrdio! Liječnici opće medicine MOGU propisivati e-doznake nekoliko dana prije roka

Vijest da je u redu, da bez imalo straha možete nekoliko dana prije roka nazvati vaše liječnike primarne zdravstvene zaštite, kako biste zatražili novu, kvartalnu e-doznaku za ortopedska pomagala, neke od vas i nije izula iz cipela. Razlog tomu je jednostavan – nikad niste imali problem sa svojim izabranim doktorom i izdavanjem doznake, ukoliko vam je ona, iz opravdanog razloga, ranije bila potrebna.

No, postoje mnogi od vas kojima je ova vijest bila predivno buđenje i izlaženje iz najgore noćne more. Cijeli članak o ranijem, opravdanom propisivanju e-doznaka, pročitajte ovdje, a dokument koji je HZZO napisao, preuzmite ovdje.

Vjerujemo, da su se vaši izabrani liječnici dodatno okuražili ovim dopisom. Ukoliko nisu, svakako reagirajte!

Ostvarite mogućnost na besplatni FreeStyle Libre sustav!

Ukoliko niste do sad imali priliku biti korisnikom ove dijabetičke tehnologije, bilo da ste osoba s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2, u tijeku je kampanja tvrtke Bontech kroz koju možete ostvariti pravo na besplatan primjerak senzora i čitača FreeStyle Libre sustava. Kampanja traje do 24. kolovoza 2021. ili do isteka zaliha. Stoga, požurite! Detalje, kako doći do svog primjerka, pronađite ovdje.

Edit: Kampanja besplatnih senzora je, kako navode iz Bontecha, završila. Nadamo se (držimo fige) da će u budućnosti ponoviti akciju.

Nove tehnologije na listi pomagala HZZO-a

Krenut ćemo s onim pozitivnim – željno iščekivanim odlukama HZZO-a. Od 5. lipnja 2021. na listi ortopedskih pomagala pridružila su se dva, vrlo moćna rtCGM-a – Guardian™ Connect, tvrtke Medtronic i Medtrumov TouchCare Slim CGM sustav.

Guardian™ Connect sustav, ponovimo, čine tri osnovne komponente – Senzor Guardian™ Sensor 3, Odašiljač Guardian™ Link 3 i mobilna aplikacija. Ovaj takozvani stand alone sustav za kontinuirano mjerenje glukoze omogućuje da na svom mobilnom uređaju vidite trenutne vrijednosti glukoze, trendove te upozorenja o porastu ili padu glukoze čak 60 min unaprijed.

Više o njemu smo pisali u ovom članku.

Također, veselimo se gledati detaljnije izvještaje ovog sustava od strane korisnika i struke na našem sljedećem Webinaru. Stoga, pozivamo vas da u svojim kalendarima zabilježite datum 8. srpnja 2021., a evo i najavnog bannera.

Drugi rtCGM koji je dobio odobrenje i našao se na listi HZZO pomagala je Medtrumov TouchCare Slim čiji je zastupnik za Hrvatsku tvrtka Bauerfeind. O TouchCare Slimu smo također pisali u prethodnom izvještaju, a od 5. lipnja ovaj je tanašni nasljednik dio ponude kontinuiranih mjerača. Nadamo se da ćemo do sljedećeg izvještajnog članka ostvariti suradnju s tvrtkom Bauerfeind te održati edukativan Webinar kako bismo vam još zornije prikazali koje su sve funkcije TC Slima. Do tada, sve novosti vezane za ovaj sustav, možete pratiti ovdje.

Ovo su bile uistinu pozitivne vijesti! Ostaje nam s nestrpljenjem iščekivati rasplet događaja oko stavljanja inzulinskih pumpi na listu pomagala. Opet, nadamo se da ćemo u sljedećem izvještajnom razdoblju, moći radosno uskliknuti – “Heureka! Pumpe su na listi.”

Za kraj, dolazimo do odluke HZZO-a koja ni na koji način ne pogoduje osobama s dijabetesom tipa 2. Naime, s već dobro znanim datumom, 5. lipnja 2021. HZZO je odlučio smanjiti ukupni broj trakica za mjerenje šećera, svim osobama s dijabetesom tipa 2 na terapiji tabletama. Drugim riječima, ova je skupna pacijenata do sad imala pravo na 100 trakica godišnje, a odnedavno se taj broj prepolovio na 50 trakica godišnje.

Ova je vijest na veliko odjeknula u medijskom prostoru i brojne su udruge dignule svoj glas. Svoju zabrinutost smo argumentirali i mi. Dopis HZZO-u u cijelosti pročitajte ovdje.

Ubrzo je stigao vrlo diplomatski, no i ne do kraja definiran odgovor. Uistinu se nadamo da su odgovorni svjesni mogućih komplikacija koje se pacijentima u budućnosti mogu dogoditi ovakvim rezom broja trakica. A jednako tako, pokušat ćemo i dalje dobiti odgovor što je s Panelima kroz koje liječnici opće medicine prate (bi trebali pratiti) svoje pacijente.

Novosti iz svijeta

Dodajmo još ovom izvještaju da je Medtronicov Guardian™ 4 Sensor s kojim kalibracija postaje stvar prošlosti, dobio europski CE certifikat (oznaka kojom se potvrđuje da je proizvođač ispitao proizvod i ocijenio da ispunjava zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša.) Hoćemo li i kojom brzinom vidjeti ovaj novi proizvod u Hrvatskoj, ostaje nam saznati u skorijoj budućnosti.

Dok u ovim trenutcima proizvođači dijabetičke tehnologije vrijedno rade, unaprjeđuju i stvaraju nove inovacije kako bi omogućile lagodniji život osobama s dijabetesom, mi završavamo ovaj članak uz novu tehnologiju u Hrvatskoj. Pozivamo vas da pogledate posljednji Webinar o MiniMed™ 780G inzulinskoj pumpi i prvim utiscima korisnika.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann