Održana radionica „Kvalitetniji život uz SAP tehnologiju“

Održana radionica „Kvalitetniji život uz SAP tehnologiju“

Izvještaj i video s online edukativne radionice

Dijabetes je kronična bolest s kojom se čovjek „druži“ cijeli život. Moderne tehnologije imaju veliki utjecaj na liječenje i kvalitetniju kontrolu šećerne bolesti te u kombinaciji s edukacijom i provođenjem poželjnog životnog stila, svakako mogu pridonijeti boljoj kontroli dijabetesa uz manje neželjenih komplikacija. Značajan napredak u poboljšanju kontrole glukoze za osobe s dijabetesom tip 1 napravljen je sa SAP sustavom (Sensor-Augmented Pump) – senzorom potpomognuta terapija inzulinskom pumpom. SAP sustav kombinira tehnologiju inzulinske pumpe s kontinuiranim mjerenjem glukoze u međustaničnoj tekućini. Da bi se izbjegle niske razine glukoze i održala dobra kontrola, važno je znati kakve su vaše razine glukoze i u kojem se smjeru kreću. Ideja za radionicu nastala je iz želje da osobama s dijabetesom tip 1 približimo i objasnimo karakteristike i prednosti terapije kontinuiranog mjerenja glukoze te odgovorimo na njihova česta pitanja.

Sudionici

Svoja dugogodišnja klinička iskustva i veliko znanje s nama je podijelila prim. dr. mr. sc. Manja Prašek, koja je ujedno i predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, dok je Mirna Tomljanović iz tvrtke MediLigo i ovog puta bila zadužena za tehničke informacije koje se tiču inzulinske pumpe i njezinih funkcija te pripadajućih komponenata SAP sustava – odašiljača i senzora. O izazovima i prednostima tehnologije te svojim svakodnevnim iskustvima pričali su nam Ines Jakopanec – osoba s dijabetesom tip 1 i korisnica SAP tehnologije i Marin Božić – otac Petre Božić, sedmogodišnje djevojčice s dijabetesom tip 1 i korisnice SAP sustava. Među ostalim, podijelio je s nama s kojim se izazovima nosi roditelj djeteta s dijabetesom tip 1. Edukativnu radionicu moderirala je Ana Špoljarić, dugogodišnja aktivistica za sve osobe s dijabetesom i član ZDD udruge.

Teme kojima smo se bavili
  • Prednosti inzulinske pumpe

Inzulinska pumpa nije samo pomagalo za isporuku inzulina. Ona ima velike mogućnosti i poželjno ih je sve iskoristiti. Uz pomoć dijabetologa moguće je programirati različite doze bazalnog inzulina svakih pola sata kroz 24 sata. U slučaju potrebe za većom ili manjom bazalnom dozom (sportske aktivnosti ili povišena temperatura) koristi se značajka Temporary basal rate. Značajka omogućuje trenutno povećanje ili smanjenje bazalnog inzulina tijekom postavljenog vremenskog razdoblja.

Određivanje bolus doze inzulina ponekad je izazov. Tu mnogo pomaže značajka Bolus Wizard. Sve što treba učiniti je unijeti u pumpu trenutačnu razinu glukoze u krvi i količinu ugljikohidrata koja se namjerava pojesti. Na temelju tih podataka, zajedno s aktivnim inzulinom od prošlog obroka ili korekcije, inzulinska pumpa će izračunati koliko je potrebno inzulina za bolus. Ovisno o sastavu i duljini obroka moguće je odabrati: Normal Bolus (normalni, brzi bolus) – isporučuje inzulin odmah, Square Wave Bolus (produljeni bolus) – isporučuje inzulin ravnomjerno tijekom određenog vremena (30 min – 8h) i Dual Wave Bolus (kombinirani bolus) – isporučuje kombinaciju normalnog i produljenog bolusa.

  • Senzorom potpomognuta terapija inzulinskom pumpom (SAP)

SAP sustav sastoji se od inzulinske pumpe, pripadajućeg odašiljača i senzora. Pumpa i odašiljač bežično se povezuju pa odašiljač svakih 5 minuta u pumpu šalje vrijednosti glukoze izmjerene senzorom u međustaničnoj tekućini. Inzulinska pumpa prikazuje vrijednosti glukoze u realnom vremenu, grafikone trenda i strelice smjera kretanja glukoze. U Hrvatskoj su dostupne dvije inzulinske pumpe koje podržavaju ovu tehnologiju – Minimed™ Veo™ 754 i Minimed™ 640G.

Veo pumpa sadrži funkciju pod nazivom Low Glucose Suspend (LGS). LGS ima mogućnost automatskog zaustavljanja isporuke inzulina kada razina glukoze dosegne unaprijed zadanu razinu za hipoglikemiju koja je obično oko 3,9mmol/l. Isporuka bazalnog inzulina se zaustavlja uz alarm, a uključuje ponovno za 2 sata, ukoliko je korisnik sam ne pokrene.

Nova 640G pumpa sadrži funkciju Predictive Low Glucose Suspend (PLGS). PLGS ima mogućnost predviđanja, prema unaprijed definiranim postavkama, da će se za pola sata dogoditi hipoglikemija te već tada zaustavlja isporuku inzulina.

Isporuka inzulina će se nastaviti kada inzulinska pumpa procjeni da je postignuta razina glukoze zadovoljavajuća i nema opasnosti od hipoglikemije, što može biti već za 30 min ili najviše za 2 sata.

Medtronic Minimed pumpe imaju algoritam koji zahtjeva barem 2 kalibracije dnevno, bez toga senzor neće raditi, a svrha je da se senzoru omoguće realne vrijednosti GUK-a kako bi čim točnije i preciznije prikazivao vrijednosti krvi u međustaničnoj tekućini. Kalibraciju treba napraviti kada je šećer stabilan.

Preporuka postavljanja senzora prema uputama proizvođača su trbuh i donji dio leđa, ruka ili gornji dio gluteusa.

  • Softver CareLink™ Personal

Carelink™ Personal je online softver čija je svrha prikupljanje informacija iz inzulinske pumpe, uređaja za kontinuirano mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini i mjerača glukoze u krvi te njihovo pretvaranje u izvještaje. Izvještaji sadrže informacije pomoću kojih se mogu pratiti trendovi i dnevne aktivnosti kao što su uneseni ugljikohidrati, vrijeme obroka, primjena inzulina i očitanja glukoze u krvi. Također, izvještaje možete poslati mailom svom liječniku, koji onda prema tome može napraviti promjene u terapiji. Softver je dostupan na internet stranici https://www.carelink.minimed.eu

  • Dostupnost elemenata SAP sustava

Odašiljač i senzor idu uz preporuku dijabetologa, koji mora utvrditi postoje li indikacije za preporuku. Ukoliko je to tako, pacijent ide liječniku obiteljske medicine kako bi mu mogao izdati doznaku. Nakon toga potrebno se je javiti tvrtki MediLigo, gdje će pacijent dobiti svu potrebnu tehničku edukaciju.

Na listu su došli novi senzor Guardian sensor 3 i odašiljač Guardian Link 3, koji se spajaju s inzulinskom pumpom Minimed 640G.

Osobna iskustva dugogodišnjih korisnika inzulinske pumpe i senzora

Obitelj Božić: Petra je jako malena i krenula je tek u prvi razred. Bilo je gotovo nemoguće ostaviti je na penu i očekivati da si sama daje inzulin. Uz pomoć mame, s inzulinskom pumpom mnogo lakše odrađuje svoju terapiju. Petra je s penom primala 2.555 uboda u trbuh godišnje, a s pumpom primi oko 122. Senzor smo počeli koristiti u lipnju ove godine. Znatno nam olakšava svakodnevicu, noći i Petrine aktivnosti, jer prati trenutne vrijednosti glukoze kao i tendenciju kretanja. Postavljanje senzora nije komplicirano i ne boli, jer je Petra već naviknuta. Najčešće ga stavljamo na ruku. Nezamisliv nam je život bez senzora, pogotovo jer je Petra dosta sportski aktivna. Po ljeti se slobodno kupa sa senzorom, iako smo imali problema s gubljenjem veze između pumpe i senzora. Doskočili smo tome na način da Petra svakih 5 min dolazi do pumpe koja je na suhom kako se veza ne bi izgubila. Alarmi nam ne smetaju, jer ukazuju na situacije kada treba reagirati – hipo ili hiperglikemija. Savršeno je što u školi alarmi podsjećaju Petru kada treba pogledati u pumpu i korigirati šećere. Ne koristimo CareLink, ali zato koristimo NightScout, aplikaciju na mobitelu.

Aplikacija nam omogućuje praćenje tendencije kretanja glukoze i koliko je Petra uzela ugljikohidrata i dobila jedinica inzulina. Pogotovo nam je to bitno kada je u školi.

Smatram da mi je tehnologija pomogla da malo odmorim mozak od svakodnevnog ‘opterećenja’ života s dijabetesom.

Ines: Inzulinsku pumpu koristim 11 godina i koristim sve opcije koje ova pumpa nudi – Bolus Wizard, Dual i Square bolus te Temporary basal. SAP koristim od kada su senzori i odašiljač na listi pomagala. Sami početci su bili jako teški i bila sam blizu odustajanja, ali sam odlučila ustrajati. Shvatila sam što sam krivo radila, a to je bilo kalibriranje. Nakon što sam savladala kalibriranje došla sam do balansa koji mi je trebao. Moja savjet svima koji tek kreću sa SAP tehnologijom  je da prva dva-tri dana ugase sve suvišne alarme, dok se vaš senzor ne upozna s vama, kao i vi s njim. Osobno sam oduševljenja sa SAP sustavom i smatram da mi je tehnologija pomogla da malo odmorim mozak od svakodnevnog ‘opterećenja’ života s dijabetesom. Nakon 3 mjeseca korištenja SAP-a HbA1c mi se popravio za 1%, a najveći pomak na bolje vidjela sam u gluko-varijabilnosti. Redovito koristim CareLink Personal i šaljem podatke svojem dijabetologu.

Na taj način lakše donosimo odluke o potrebi promjene postavki na pumpi i bolju regulaciju glukoze. Detaljnije, početno iskustvo Ines s pumpom Veo 754 i Enlite senzorom možete pročitati ovdje.

Pitanja na koja smo odgovorili

Što ako senzor stalno pokazuje niske šećere i ako je ISIG nizak, a senzor je tek postavljen?

Mirna: Ukoliko je senzor tek postavljen, trebalo bi ga ostaviti sat do dva i ne poduzimati ništa. U slučaju da je ISIG i dalje nizak, a senzor također pokazuje niske vrijednosti, dok su istodobno izmjerene vrijednosti glukoze u krvi visoke trebalo bi promijeniti senzor i javiti se MediLigu za reklamaciju.

Izluđuju li alarmi čovjeka?

Obitelj Božić: Nama alarmi ne smetaju, jer ako se alarm javlja znamo da su vrijednosti izvan nekakvih zadanih okvira. Petra je malena i zaboravi pogledati šećer, a alarmi je podsjete da treba reagirati. Ovo ljeto joj je alarm za hipoglikemiju spasio život, pumpa je stala s isporukom inzulina, a mi smo uspjeli reagirati na vrijeme.

Ines: Na početku sam mislila da će me izluđivati, ali nakon igranja s alarmima naučila sam što je nabolje za mene.

Kako izgledaju dani u školi?

Obitelj Božić: U početku su bili teški, supruga i ja smo stalno bili na oprezu, ali danas bez senzora i NightScouta ne bi mogli funkcionirati.

Može li se pumpa namjestiti tako da se nakon suspenda upali prije nego istekne period od 2h, jer me strah da u tom periodu šećer jako naraste?

Mirna: Kod Veo pumpe to nije moguće. Međutim, kada primijetite da se vrijednosti šećera oporavljaju sami možete reagirati i ponovno pokrenuti isporuku inzulina. Za razliku od Veo, inzulinska pumpa 640G će sama nastaviti s isporukom inzulina nakon što glukoza krene rasti.

Ines: Šećeri vam se neće jako povisiti u tom periodu, jer ćete propustiti samo 2 sata bazalnog inzulina. Meni se još nikada nije dogodilo da sam nakon hipoglikemije i suspenda od 2 sata imala jako visoke šećere.

Može li se inzulinska pumpa 640G povezati s Guardian Connect-om?

Mirna: Ne može, jer je Guadian Connect samostalni CGM i nije vezan za inzulinsku pumpu.

Koja je inzulinska pumpa bolja?

Ines: Ja bih rekla 640G, ipak je u pitanju novija generacija s novijom tehnologijom.

Pogledajte video edukativne radionice „Kvalitetniji život uz SAP tehnologiju“
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann