Osvrt roditelja na inzulinsku pumpu Minimed™ 780G

Roditeljski osvrt za časopis ZADI 2/2022 piše Ines Sango

Majka sam djevojčice Marijete kojoj je dijagnosticiran dijabetes tip 1 kada je imala samo 17 mjeseci, a sada ima 12 godina. Znači, cijeli njezin život društvo joj pravi dijabetes.

Trudili smo se živjeti s njim opušteno, ne dati mu da vlada našim životima. Međutim, to nije uvijek baš jednostavno, posebno u danima viroza, prehlada, dječjih bolesti i sitnih operativnih zahvata. U takvim se situacijama, nažalost, dijabetes nametne kao glavni.

Marijeta je postala korisnica Paradigm Veo pumpe s 2 i pol godine svog života. To nam je bilo veliko olakšanje nakon bockanja penovima u male ručice i nožice, koje su već bile pune sitnih modrica i podljeva. Prodisali smo!!! Toj smo pumpici zahvalni na 9,5 godina olakšanog života s našim suputnikom dijabetesom. Nikad nas nije iznevjerila. Međutim, imala je neke nedostatke: nedostaju joj alarmi i ne zaustavlja isporuku inzulina tijekom hipoglikemije. I dalje smo se bockali u prstiće više od 10 puta na dan, budili se noću i regulirali noćnu razinu šećera u krvi. Pumpica se nije skidala ni tijekom treninga, jednostavno je ona dio nje.

Došlo je vrijeme predpuberteta i odlučili smo se za korak dalje. Postala je korisnica nove MiniMed™ 780G inzulinske pumpe i pripadajućeg senzora.

S njom smo otkrili neki novi svijet u kojem još nismo bili. To je svijet opuštenosti, svijet uživanja na najjače, svijet spontanosti i bezbrižnosti. Ova nas je pumpa približila nadomak životu njezinih vršnjaka i njihovih obitelji. Djece koja nemaju dozu straha od ostanka ispred škole poslije nastave igrati se, a da nisu provjerili glukozu ili nešto pojeli, djece koja mogu pojesti bilo što i bilo kad bez posljedica, djece koja ne prekidaju trening radi kontrole glukoze u krvi.

Marijeta je aktivna 12-godišnjakinja, odlična učenica, pohađa i osnovnu glazbenu školu, suvremeni ples, trenira gimnastiku od svoje 4. godine. To iziskuje puno računanja i planiranja obroka tijekom dana. S ovom je pumpom to uvelike olakšano. Kod hipoglikemija ona zaustavlja isporuku inzulina i daje alarm, tako da dijete može bezbrižno trenirati i reagirati kada čuje alarm. Ako je prilikom hipoglikemije pojela malo više hrane nego što joj je bilo potrebno, pumpica će sama izračunati korekciju i dovesti je u ciljanu vrijednost glukoze u krvi.

Za mene je kao roditelja najdragocjenija noć. Budila sam se 11 godina, a sada napokon spavam. Razina glukoze u krvi tijekom noći uvijek je stabilna i kreće se po zadanoj vrijednosti.

Marijeta je najviše ushićena i sretna s novom pumpom jer napokon može prespavati kod neke prijateljice. Pomoću aplikacije mi roditelji u svakom trenutku vidimo stanje njezinog šećera u krvi, a ona se bezbrižno zabavlja s prijateljicama. Uskoro ide i na jednodnevni izlet sa školom, prvi put bez mame u pratnji, što znači da zbilja vjerujemo našoj inzulinskoj pumpi. Aplikacija ponekad malo zakaže, ali ubrzo se i to riješi. HbA1c nam se već nakon 4 mjeseca korištenja pumpe popravio.

Očekuje nas razdoblje puberteta koje je ringišpil hormona, ali vjerujemo da će nam uz pumpu biti zabavan taj lunapark života. Dijabetes nam nije više sparing-partner u životnim izazovima, on je suputnik kroz život, a MiniMed™ 780G pumpa najveća podrška za nadolazeće pobjede.

Svim roditeljima djece s dijabetesom tip 1 iskreno želim da osjete tu navalu kisika koju nam ova pumpa pruža i da zajedno uz nju počnemo živjeti punim plućima.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann