Predmenstrualni sindrom i dijabetes

Priča Doris Kezić

Na glukozu u krvi utječe oko četrdeset čimbenika među kojima je i, ženama vrlo mrska, mjesečnica. Osim na promjenu raspoloženja, nadutost, povećani apetit i umor, menstruacijski ciklus utječe i  na  šećer u krvi. Zadnja dva tjedna ciklusa često dovode do povećanja razine glukoze u krvi koje se ponekad ne mogu spustiti koliko god inzulina dale, a za posljedicu imaju umor, rastresenost, ljutnju,… Ljutnja se najčešće manifestira kao faza očaja kada jednostavno ne možeš podnijeti svoju okolinu, a u konačnici niti samoga sebe i svoje zdravstveno stanje. Za mene je trčanje najbolja metoda za izlazak iz te faze, ali da citiram Domenicu: „Otom, potom“. O toj temi nekom drugom prilikom. Da se vratimo na temu ciklusa. Naime, nakon ovulacije, tijekom koje je šećere bez puno napora moguće držati pod kontrolom, nastupa predmenstrualni sindrom ili kaos za održavanje stabilne glukoze. Tada se povećava lučenje hormona estrogena i progesterona pa šećeri divljaju i teško ih je ukrotiti.

Što učiniti? Ovoga puta neću govoriti o tome da je dobro povećati dozu kratkodjelujućeg, ali i dugodjelujućeg inzulina jer vjerujem da i ptice na grani znaju za tu metodu.

Zadnja dva tjedna ciklusa često dovode do povećanja razine glukoze u krvi koje se ponekad ne mogu spustiti koliko god inzulina dale.

Prije svega, promatram svoje tijelo i njegove reakcije na dane u ciklusu. Ako ne znaš kako pratiti svoj ciklus ili si zaboravljiva, postoji aplikacija „Menstrualni kalendar“ za tvoj mobilni uređaj koja će ti pomoći u praćenju. Štoviše, aplikacija omogućava da si zapisujem bilješke o tome što sam jela i kakvi su mi bili šećeri ovisno o danu ciklusa, što mi pomaže da se  pripremim za idući mjesec kada nastupi predmenstrualni sindrom. Nadalje, ono što mi pomaže su priprema i rutina, posebno u toj fazi visokih šećera ili ako sam osuđena na gotovu kupovnu hranu. Potrebno je pola sata za pripremu ručka koji nosim na posao , a najsigurnije mi je spremiti nešto što neće previše utjecati na šećer i nadutost, kao što su: riba, mahune, sezonsko povrće, gljive, grčki jogurt, pregršt prefine hrane nakon koje ne moram sto puta provjeriti šećer jer iz iskustva znam da će biti stabilan. Osim toga, ta dva tjedna ne jedem slatko i glutenske proizvode. Ponavljam, priprema i rutina mogu pomoći da se pouzdaš samo u svoju,  kod kuće spremljenu hranu, i „kažeš ne“ hrani koja nit’ će te zasititi, nit’ će ti pružiti zadovoljstvo jer ćeš nakon nje samo razmišljati: „Jaoo opet visok šećer!“

Dakle, u predmenstralnom periodu sam svjesna da sam u fazi u kojoj mi i kriška sira može podići šećer i razboritije biram ono što jedem. Ipak, ne zaboravimo da je dijabetes bolest s više lica, a tome u prilog ide činjenica da prvi dan krvarenja šećeri naglo padaju. Upozoravam da je ovo moje iskustvo, neke žene možda potpuno drugačije proživljavaju ciklus. Primjerice, zna mi se dogoditi da 29. dan ciklusa dajem tri jedinice inzulina za jedno kuhano jaje, a već idući dan na prvi dan ciklusa moram dati samo jednu jednicu inzulina za isto jelo. Kao da se sve smiri tijekom noći ili je netko čarobnim štapićem zamahnuo i učinio da mi se hormoni smire. Naravno, nije riječ ni o kakvoj vili, nego o menstruaciji koja je uzrokovala normalizaciju šećera u krvi.

U konačnici, ovo su samo neki od trikova koji mi pomažu. Također pazim na masniju hranu koja mi tijekom noći može podići šećere. S druge strane, ako mi je navečer šećer visok, a znam da mi dugodjelujući neće moći bez novorapida spustiti šećer,  dam si jednu jedinicu prije spavanja. Ipak, stavim si paketić bombona na noćni ormarić jer oko 3 i 5 ujutro šećeri padaju pa se pripremim na moguće hipoglikemije. Bilo kako bilo, vjerujem da je potrebno iskustvo kako bismo u potpunosti spoznale kako menstrualni ciklus utječe na glukozu u krvi.

Priprema i rutina mogu pomoći da se pouzdaš samo u svoju,  kod kuće spremljenu hranu, i „kažeš ne“ hrani koja nit’ će te zasititi, nit’ će ti pružiti zadovoljstvo

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann