Stara škola dijabetesa

Priča Matija Ažić

Prihvatiti dijabetes

Mišljenja sam da svim ljudima s kojima provodimo vrijeme treba odmah u startu reći da imamo dijabetes. Nikad to nisam skrivao i uvijek sam otvoreno pričao o tome.

Regulacija dijabetesa kod kuće

Kad sam kod kuće najlakše mi je regulirati šećer jer uz, uglavnom, pravilnu prehranu i bavljenje sportom imam jako dobre šećere. U svojih 10 godina dijabetesa primijetio sam kako mi je sport postao neizostavan dio mog života. Inače se bavim sportom 3 do 4 puta tjedno. Nisam profesionalac, sve je na rekreativnoj razini, i sport mi puno pomaže pri regulaciji šećera. Ako se ne bavim sportom neko vrijeme, primijetim kako sam u blagom „hiperu“ sve dok se ponovno ne ispucam.

Regulacija dijabetesa na putu

Kad sam na putu najteže mi je regulirati šećere zbog nove hrane i vremenskih razlika. Zato jednostavno trebam vremena da se prilagodim. Moj pristup šećeru je tada da ukoliko imam, meni, nejasne hiperglikemije, uopće se ne živcirati oko toga jer će samo biti gore. Korekciju dati i doviđenja. Mojim odlaskom u SAD u 2 navrata, radi posla, želim pokazati ostalim osobama s dijabetesom tip 1 kako se može raditi 60 sati tjedno i imati dobru regulaciju. Iako nije za usporedbu, ali kao i Nenad Šimunko, svojim primjerom želim prikazati ostalima kako je najveća zapreka u našim glavama.

Savjeti za bolje sutra

– Koristim Novorapid te sam si uzeo NovoPen Echo kako bih lakše pratio kada sam si dao zadnju dozu inzulina jer, budimo realni, uvijek se to zapitamo.

– Vezano uz Tresibu, navijem si alarm da mi zvoni svakih 12h da si ne zaboravim dati bazalni inzulin, a ako nisam siguran jesam li dao Tresibu ili ne, otvorim kapicu i iz sve snage stisnem palcem pen kad je namješten na 0 jedinica. Ukoliko se stvori mala kap na vrhu igle onda znam da sam si već dao inzulin.

– Koristim Accu-check multiclix lancetar otkad imam dijabetes i osobno mi je daleko najbolji. Ne planiram ga promijeniti. Također na svoju futrolu sam napisao ime i broj mobitela u slučaju da se izgubi.

– Glede aparatića, Contour next one bih svakome preporučio. Ima opciju svjetla za noćna mjerenja, koji može biti dobar vodič do WC-a ukoliko je „hiper“ na vidiku. Također traži jako malo krvi i taman kad mislite da kap na prstu nije dovoljno velika, kod ovog aparatića je. Nisu kao neki aparatići koji uzmu toliko krvi da svaki put kad si mjerimo s njima trebamo dobiti bon za pizzu koliko smo krvi donirali. :)

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann