Uzimanje dodataka prehrani kod osoba s dijabetesom

Piše Tihana Šadek, mag. nutr.

Prema ADA-i, primarni pristup kontroli dijabetesa uključuje prehranu i promjene u stilu života, u kombinaciji s adekvatnom farmakološkom intervencijom. Također, ADA navodi kako znanstveni dokazi ne podržavaju korištenje suplementacije u obliku vitamina ili minerala u svrhu postizanja ciljanih vrijednosti glikemije ili smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom ili predijabetesom, sve dok se ne utvrdi deficit pojedinog vitamina ili minerala.

Usprkos službenom stavu, upotreba dodataka prehrani i prirodnih preparata u svrhu bolje kontrole dijabetesa danas je vrlo popularna.

Što kaže znanost u vezi upotrebe dodataka prehrani za postizanje bolje glukoregulacije?

Osobe s dijabetesom koje ne postižu ciljane vrijednosti glikemije također imaju i povećan rizik od deficita mikronutrijenata. Osim postizanja ciljanih vrijednosti, smatra se esencijalnim održavanje uravnoteženog unosa namirnica koje osiguravaju barem preporučenu dnevnu dozu pojedinih nutrijenata.

Unutar dijabetičke populacije, za posebne skupine ljudi kao što su žene koje planiraju trudnoću, osobe s celijakijom, starije osobe, vegetarijanci ili osobe čija je prehrana restriktivna prema unosu energije ili pojedinih makronutrijenata, opravdano je uzimanje multivitaminskih pripravaka.

Istraživanja o utjecaju suplementacije kroma na metabolizam glukoze i lipida zaključila su da su dokazi ograničeni zbog slabe kvalitete provedenih studija.

Dokazi iz kliničkih istraživanja koja su procjenjivala suplementaciju magnezijem i vitaminom D u svrhu poboljšanja glikemije kod osoba s dijabetesom također su kontradiktorna.

No ono što dokazi podržavaju je činjenica da loš status magnezija može biti povezan s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 kod osoba s prisutnim predijabetesom.

Upotreba metformina povezuje se s deficitom vitamina B12, a novija istraživanja preporučuju godišnji krvni test razine vitamina B12 kod osoba na terapiji metforminom, posebno kod pojedinaca s anemijom i perifernom neuropatijom. No kod navedenih pojedinaca vrlo je često prisutan deficit vitamina B12 čak i u odsutnosti anemije. Točan uzrok ovog deficita nije poznat, a smatra se da bi to mogla biti smanjena apsorpcija vitamina B12. Stoga bi kod ovakvih slučajeva suplementacija vitamina B12 mogla biti učinkovita.

Korištenje biljnih dodataka prehrani, uključujući cimet, kurkumin ili aloe veru, u svrhu poboljšanja glikemije kod osoba s dijabetesom nije podržano znanstvenim dokazima i zbog toga se ne preporučuje.

Najčešće korišteni dodaci prehrani kod osoba s dijabetesom
  • Alfa-lipoična kiselina

Važan je antioksidans koji može pomoći kod dijabetičke neuropatije i reducirati bol uzrokovanu oksidativnim oštećenjima. Proučavana je s obzirom na utjecaj kod dijabetičkih komplikacija. Iako se u prevenciji makularnog edema nije pokazala učinkovita, alfa-lipoična kiselina mogla bi biti učinkovita u liječenju simptoma periferne neuropatije.

  • Krom

Esencijalni je mineral potreban u tragovima. Unosi se prehranom, a u tkivima koncentraciju povećava i tjelesna aktivnost. Ukoliko u rijetkim slučajevima dođe do manjka, organizam neučinkovito iskorištava glukozu što rezultira hiperglikemijama. U mnogim studijama pokazalo se poboljšanje glikemijske kontrole kod osoba s oba tipa dijabetesa koje su imale lošu regulaciju. Dugotrajni učinci nisu dovoljno istraženi, a postoji rizik i od nuspojava kao što je oštećenje bubrega.

  • Biljni pripravci

Ne postoje pouzdani dokazi da bilo koji biljni pripravak pomaže u kontroli dijabetesa ili u liječenju komplikacija. Najčešće se spominje cimet za kojeg se ne mogu dokazati izražene zdravstvene dobrobiti. Uz njega, često se pojavljuje gorka tikva, kineski biljni pripravci, piskavica, ginseng, mlijeko čička itd. Ove biljke ili njihovi pripravci mogu se koristiti kao dio uravnotežene prehrane te djelovati blagotvorno zbog svog sastava i sadržaja bioaktivnih tvari, no nije opravdana upotreba u svrhu liječenja.

  • Magnezij

Bitan je za učinkovito iskorištavanje glukoze, a kod njegovog nedostatka postoji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Često se kod osoba s dijabetesom javlja niska razina magnezija, a može pasti značajno nisko kod osoba koje pate od teške dijabetičke retinopatije. Pokazalo se da kod osoba s dijebetesom tipa 2 nedostatak magnezija direktno utječe na razinu glikemije, a može ometati i sekreciju inzulina te utjecati na inzulinsku rezistenciju.

  • Omega-3 masne kiseline

Dodaci omega-3 masnih kiselina nisu pokazali pozitivno djelovanje na razinu glikemije ili na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2. No nisu ni štetni i mogu blagotvorno djelovati na cjelokupno zdravlje. Kao i za ostale nutrijente, valja naglasiti kako unos ribe i ribljeg ulja, točnije unos omega-3 masnih kiselina putem hrane, treba imati prednosti nad upotrebom suplemenata.

  • Cink

Važan je mineral u metabolizmu inzulina. Poznat je kao snažna zaštita protiv virusnih infekcija i može zaštititi beta stanice od destrukcije. Osobe s dijabetesom tipa 1 često su u deficitu cinka, a suplementacija kod nekih slučajeva može utjecati na smanjenje razine glukoze u krvi.

Ostali učinci dodataka prehrani

Iako upotreba dodataka prehrani u svrhu bolje glukoregulacije nije znanstveno opravdana, to ne znači da pojedini dodaci nemaju ostale pozitivne zdravstvene učinke, kako za osobe s dijabetesom, tako i za zdrave pojedince. Uzmimo kao primjer utjecaj na imunitet. Postoje utemeljeni dokazi kako vitamini A, D, E i C te minerali cink i selen smanjuju rizik od respiratornih infekcija ili pak pomažu u liječenju. Pritom će suplementi vitamina D i A biti najdjelotvorniji i u službi imuniteta tek kod nedostatka tih vitamina u organizmu. Uzimanje dodataka vitamina C skratit će trajanje i intenzitet bolesti, no takav učinak bit će najuočljiviji kod pojedinaca s niskim prehrambenim statusom vitamina C. Dakle, najizraženije djelovanje suplemenata, kako kod utjecaja na imunitet, tako i kod utjecaja na glikemiju i kontrolu dijabetesa ostvaruje se kod osoba s ustanovljenim nutritivnim deficitom.

Iako se čini da je jednom pilulom najlakše unijeti adekvatne doze nutrijenata, valja imati na umu da je putem hrane najbolja apsorpcija, ali i iskoristivost vitamina i minerala. Razlog leži u tome što cjelovita hrana sadrži vitamine i minerale koji su prirodno okruženi vlaknima, enzimima, antioksidansima i ostalim tvarima. Stoga cjelokupni sastav diktira apsorpciju i iskoristivost nutrijenata iz hrane te je uravnoteženi obrok bolji izbor od vitaminsko-mineralne pilule.

Kod odlučivanja o uzimanju dodataka prehrani valja se posavjetovati sa liječnikom ili ljekarnikom, koji može pomoći odrediti mogu li se pojedini dodaci prehrani uzimati uz ostale lijekove te definirati prednosti i moguće rizike.

Literatura:

Evert A.B., Dennison M., Gardner C.D., Garvey W.T., Lau K.H.K., MacLeod J., Mitri J., Pereira R.F., Rawlings K., Robinson S., Saslow L., Uelmen S., Urbanski P.B., Yancy W.S. (2019) Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report. Diabetes Care 42(5): 731-754.

https://www.diabetes.co.uk/vitamins-supplements.html

https://www.nccih.nih.gov/health/diabetes-and-dietary-supplements

https://www.diabetes.co.uk/news/2019/aug/omega-3-supplements-may-not-have-health-benefits-for-type-2-diabetes-91937918.html

https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/vitamins-diabetes

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann