Živjeti bez gušterače

Priča Sandi Miličević

Danas, s odmakom od gotovo tri godine nakon dijagnoze karcinoma gušterače, liječenja uljem konoplje i CBD-om, te dvije godine od operacije u kojoj su uklonjeni: gušterača, dvanaesterac, slezena, dio tankog crijeva, žuč, limfni čvorovi, 2/3 želuca i dio jetre, vjerovali ili ne – život ide normalno dalje.

Koliko god to možda neupućenom čovjeku može zvučati nevjerojatno, ali moguć je de facto normalan život nakon svega i bez svega toga.

Od terapija je jedino bitno obraćati pažnju na unos ugljikohidrata i sukladno tome davati određene količine inzulina i gušteračnih enzima u obliku tableta za razgradnju hrane. I to je više manje sve.

Apsolutno svi aspekti života funkcioniraju kao da ništa nije bilo. Čak naprotiv, nakon takvog iskustva, život je vrlo često ispunjeniji, čovjek je “prisutniji” i drugačije gleda na životne situacije.

Iako ponekad nema direktne veze između određene bolesti i poruke koju trebamo dobiti (npr. ako se opečemo, naučimo da to nije dobro za našu kožu :-) ), ali kroz svaki disbalans i neugodu u životu, dobivamo priliku naučiti nešto i htjeli mi to priznati ili ne, nakon ozbiljnijih dijagnoza ljudi mijenjaju sustav vrijednosti i pogled na svijet, a naš je izbor hoćemo li na bilo koju kroničnu bolest gledati kao na “grbu” koju moramo nositi kroz život ili kao blagoslov i priliku da nešto naučimo o samom životu i o sebi.

Sretno u vašim izborima.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann