Izvješće o konsenzusu – Definicija i interpretacija remisije u osoba s dijabetesom tipa 2

Prevela: Gea Pandžić, mag. philol. angl.

Osobe s dijabetesom tipa 2 trebalo bi se smatrati u remisiji nakon što su im razine glukoze u krvi (šećera) normalne tri ili više mjeseca, prema novoj zajedničkoj izjavi Američkog dijabetičkog udruženja (ADA), Endokrinološkog društva, Europske udruge za proučavanje dijabetesa i Dijabetesa UK, objavljenoj u Diabetes Careu, časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Diabetologii i Diabetic Medicineu.

Osobe s dijabetesom tipa 2 mogu postići „remisiju“ održavajući normalne razine glukoze najmanje tri mjeseca, bez uzimanja lijekova. I dalje postoji mnogo nesigurnosti oko toga koliko će dugo remisija trajati i koji se faktori povezuju s povratkom dijabetesa.

„Naša međunarodna grupa stručnjaka smatra HbA1c (prosječnu razinu šećera u krvi) manjim od 6,5% najmanje tri mjeseca nakon prestanka uzimanja lijekova za dijabetes uobičajenim dijagnostičkim kriterijem za dijabetičku remisiju“, rekao je autor i urednik ADA-ovog Diabetes Carea Matthew Riddle iz Sveučilišta za zdravlje i znanost u Oreu u Portlandu. Riddle je predsjednik grupe za pisanje Konsenzusa za dijabetičku remisiju koja je objavila izjavu. „Donijeli smo i preporuke za liječnike koji prate pacijente u remisiji i raspravljali o daljnjim pitanjima i nezadovoljenim potrebama što se tiče pokazatelja i ishoda.“

Osmišljeni kriteriji

Autori su osmislili sljedeće kriterije da pomognu liječnicima i istraživačima procijeniti i proučavati dijabetičku remisiju, koristeći konzistentniju terminologiju i metode:

    1. Remisija se definira kao povratak HbA1c-a na manje od 6,5% koji se javlja spontano ili nakon intervencije i traje najmanje tri mjeseca u odsustvu uobičajene farmakoterapije koja snižava šećer u krvi.
    2. Kad se odredi da HbA1c nije pouzdan marker dugoročne kontrole glikemije, razina glukoze u plazmi manja od 7,0 mmol/L ili procijenjeni HbA1c manji od 6,5%, izračunat prema vrijednostima kontinuiranog mjerenja glukoze, može se koristiti kao alternativni kriterij.
    3. Testiranje HbA1c-a da se zabilježi remisija trebalo bi se napraviti prije intervencije i ne manje od tri mjeseca nakon početka intervencije ili ukidanja farmakoterapije koja smanjuje razinu šećera u krvi.
    4. Naknadna testiranja da se utvrdi dugoročno održavanje remisije trebala bi se provoditi najmanje jednom godišnje, uz testiranja koja se rutinski preporučuju za potencijalne komplikacije od dijabetesa.

Rukopis „Izvješće o konsenzusu: Definicija i interpretacija remisije u osoba s dijabetesom tipa 2“ objavljen je na internetu, prije tiskanog izdanja, i dostupan je na Diabetes Care na https://doi.org/10.2337/dci21-0034.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann