Osnove o dijabetesu tip 2 (prvi dio)

Preuzeto i prilagođeno iz Edukativne brošure – Liječenje šećerne bolesti tipa 2

Definicija

Dijabetes tip 2 (šećerna bolest tip 2) je kronični poremećaj metabolizma glukoze uzrokovan manjkavom funkcijom gušterače i/ili, najčešće neosjetljivošću stanica na inzulin. To znači da tijelo ne koristi inzulin pravilno kao što je to slučaj u zdrave osobe. Dok neke osobe mogu kontrolirati razinu šećera u krvi zdravim oblikom prehrane i vježbanjem, drugima će možda trebati lijekovi ili inzulin za uspješniju svakodnevnu kontrolu dijabetesa.

Zašto i kako kontrolirati razinu šećera u krvi?

Praćenje razine šećera u krvi jedan je od ključnih aspekata u skrbi oko šećerne bolesti. Na taj ćete način saznati koliko je uspješan Vaš plan liječenja. Također, uz pomoć tih informacija Vi i Vaš liječnik moći ćete lakše odabrati odgovarajući lijek i način primjene.

Razina šećera u krvi prati se putem mjerenja šećera glukometrom i dijagnostičkim testom HbA1c (glikolizirani hemoglobin) u liječničkoj ordinaciji te u laboratoriju.

HbA1c

Ovaj test pokazuje prosječnu razinu šećera u krvi u protekla 2 do 3 mjeseca. Održavanje dobrih vrijednosti HbA1c, ujedno znači smanjenje rizika od pojave dijabetičkih komplikacija, kao što su tegobe s očima, bubrezima, srcem ili živcima.

Što znači razina HbA1c?

 

HbA1C (%) Procijenjene prosječne razine glukoze (eAG) (mmol/L)
12 16,6
11 15
10 13,3
9 11,8
8 10,2
7 8,6
6 7

Izvor: preuzeto i prilagođeno iz American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes – 2016.

Glukometar

Razine šećera u krvi mijenjaju se tijekom dana. Možete ih izmjeriti kod kuće ili kad ste izvan, koristeći glukometar. Vaš liječnik, medicinska sestra ili ljekarnik pomoći će Vam pri odabiru glukometra i pokazat će Vam kako se koristi. Kako biste što bolje razumjeli svoj dijabetes, važno je zapisivati vrijednosti šećera i voditi dnevnik prehrane. Tako ćete prvenstveno pomoći sebi, ali i svom liječniku.

Liječnik će možda tražiti da provjerite razinu šećera u krvi u sljedećim trenucima:

 • prije obroka ili čim se probudite (to se naziva i razina glukoze u krvi natašte)
 • 1 do 2 sata nakon početka obroka (to se naziva „postprandijalna“ razina glukoze u krvi)

Ponekad ćete morati mjeriti razinu šećera u krvi češće nego inače, npr. kad počnete uzimati novi lijek ili promijenite dotadašnji, kad promijenite dozu ili kad ste bolesni. Češće provjere korisne su i onda kad očitate nekoliko rezultata koji su viši ili niži od uobičajenih.

Regulacija šećera u krvi tijekom akutnih bolesti

Kad se razbolite, tijelo proizvodi hormone stresa kako bi se obranilo od infekcije. Ti hormoni mogu dovesti do povećanja razine šećera u krvi. Visoke razine šećera u krvi mogu tijelu otežati borbu protiv infekcija i uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe ako se ne liječe. Zbog toga je još važnije da pratite i provjeravate razine šećera u krvi.

Navodimo nekoliko primjera stanja u kojima se može smatrati da ste „bolesni“:

 • prehlada
 • gripa
 • mučnina ili povraćanje
 • infekcija
 • kirurški zahvat
 • stomatološki zahvat (npr. vađenje zuba)
 • stres
 • ozljeda

Ukoliko dođe do nekog oblika bolesti, bilo bi dobro da češće provjeravate svoj šećer u krvi, redovito hidrirate svoj organizam vodom i ako je potrebno, javite se svom liječniku.

Visoke i niske razine šećera u krvi

Važan dio skrbi oko šećerne bolesti jest razumjeti što znače određene razine šećera u krvi. Također je važno naučiti što uzrokuje visoke i niske razine šećera u krvi, kako prepoznati i liječiti simptome te kako spriječiti velike fluktuacije šećera u krvi. Ciljne razine šećera u krvi ovise o Vašoj osobnoj situaciji. U razgovoru s liječnikom saznajte koje bi trebale biti Vaše ciljne vrijednosti.

Visoka razina šećera u krvi je svaka vrijednost:

 • iznad 6,4 mmol/l (7,2 mmol/l) prije obroka
 • iznad 8,9 mmol/l (10 mmol/l) 2 sata nakon obroka

Niska razina šećera u krvi je vrijednost ispod 3,9 mmol/l u bilo kojem trenutku. Ove se vrijednosti temelje na smjernicama Američkog dijabetičkog društva i možda ne vrijede za Vas. Pitajte liječnika koje su vrijednosti za niske i visoke razine šećera u krvi primjenjive u Vašem slučaju.

 

Doba dana Ciljne vrijednosti prema IDF-u Ciljne vrijednosti prema ADA
Prije obroka 6,4 mmol/L 4,4–7,2 mmol/L
2 sata nakon obroka 8,9 mmol/L manje od 10 mmol/L

 

Uzroci visokih i niskih vrijednosti šećera u krvi

 

Nisku razinu šećera u krvi mogu uzrokovati:                     Visoku razinu šećera u krvi mogu uzrokovati:

povećana tjelesna aktivnost

• prevelika količina lijeka ili primjena lijeka u krivo vrijeme

• preskakanje ili odgađanje obroka

• alkohol

prevelika količina hrane

• bolest

• primjena lijeka za šećernu bolest u krivo vrijeme

• nedostatna tjelesna aktivnost

• inzulin kojemu je istekao rok valjanosti

Simptomi visoke razine šećera u krvi (Hiperglikemija)

Simptomi hiperglikemije mogu biti žeđ, umor, glad, zamagljen vid, učestalo mokrenje, češće infekcije, sporo zacjeljivanje rana i drugo. Mogu se javiti svi ili samo neki od njih, a moguće je i da uopće nemate simptoma.

Ako imate simptome visoke razine šećera u krvi – glukometrom izmjerite trenutnu razinu šećera, pijte puno tekućine (vode ili nezaslađenog čaja), pokušajte utvrditi što je uzrokovalo tu visoku vrijednost, te napravite plan snižavanja tih razina. Ako niste sigurni kako postupati, nazovite svog liječnika.

Simptomi niske razine šećera u krvi (Hipoglikemija)

Simptomi hipoglikemije mogu biti vrtoglavica, drhtavica, znojenje, razdražljivost, slabost, umor, poteškoća s koncentracijom, pojačan tek, smetenost i drugi. Mogu se javiti nekoliko simptoma, no ne mora nijedan. Važno je da upoznate svoje tijelo i simptome kako ono reagira na niske vrijednosti.

Ako imate simptome niske razine šećera u krvi – glukometrom izmjerite trenutnu razinu. Ako je vrijednost niža od 3,9 mmol/l, uzmite 15 grama brzodjelujućih ugljikohidrata (3 vrećice kavenog šećera, 1,2 dl običnog voćnog soka, dekstrozne bombone i sl.). Ako se kroz 15 minuta ne podigne vrijednost šećera, ponovite prethodni postupak s brzodjelujućim ugljikohdratima. Također, razmislite o tome zbog čega je došlo do hipoglikemije. Ako niste sigurni, razgovarajte s liječnikom. Možda ćete trebati promijeniti dozu ili vrijeme primjene lijeka.

Imajte na umu!

Neki lijekovi povećavaju rizik od niskih razina šećera u krvi. Pitajte liječnika kakav je rizik od niskih razina šećera u krvi uz lijek koji Vi uzimate.

Naučite više o svom dijabetesu. Preuzmite letak ovdje.

Prava na ortopedska pomagala za osobe s dijabetesom tipa 2 u RH

Inzulinski injektor za davanje inzulina169

 • Za liječenje šećerne bolesti kod koje je potrebno više vrsta inzulina, za svaku vrstu inzulina odobrava se poseban injektor.

Igle za injektor za terapiju šećerne bolesti170

 • Osigurane osobe na jednoj dnevnoj dozi inzulina ili drugoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na 100 komada za 3 mjeseca. Osigurane osobe koje su na dvije dnevne doze inzulina ili na drugoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na 200 komada za 3 mjeseca, a osigurane osobe na tri ili više dnevnih doza inzulina ili drugoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na najviše 300 komada za 3 mjeseca.

Set za brzo očitavanje koncentracije šećera u krvi (glukometar)172

 • Za osigurane osobe koje šećernu bolest liječe tabletama ili primaju inzulin jedan ili više puta dnevno, za mjerenje šećera u krvi. Uređaj osiguranim osobama koji šećernu bolest liječe tabletama predlaže i propisuje izabrani doktor. Uređaj osiguranim osobama koji primaju inzulin jedan ili više puta dnevno, kod prve opskrbe predlaže specijalist koji uvodi inzulinsku terapiju (specijalist interne medicine, endokrinolog dijabetolog; specijalist pedijatar, endokrinolog dijabetolog; specijalist opće/obiteljske medicine), a propisuje izabrani doktor.

Dijagnostičke trakice za kontrolu ketona i glukoze u urinu173

 • Sve osigurane osobe koje primaju inzulin jednom dnevno ostvaruju pravo na 50 trakica godišnje. Osigurane osobe koje primaju inzulin 2 i više puta dnevno, ostvaruju do 50 trakica godišnje. Osigurane osobe na peroralnoj terapiji antidijabeticima ne ostvaruju pravo na trakice.

Dijagnostičke trakice za mjerenje glukoze u krvi uređajem174

 • Osigurane osobe koje šećernu bolest liječe tabletama-ostvaruju pravo na 50 komada za 6 mjeseci, osigurane osobe koje primaju inzulin jednom dnevno ili su na drugoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest ostvaruju pravo na 90 komada za 3 mjeseca, osigurane osobe koje primaju inzulin 2 puta dnevno ostvaruju pravo na 180 komada za 3 mjeseca, osigurane osobe koje primaju inzulin 3 puta dnevno ostvaruju pravo na 275 komada za 3 mjeseca, osigurane osobe koje primaju inzulin više od 3 puta dnevno ostvaruju pravo na najviše 375 komada za 3 mjeseca. Osigurane osobe ostvaruju pravo na pomagalo isključivo uz predočenje dnevnika ili softvera samokontrole.

Lancete za vađenje krvi iz prsta za kontrolu glukoze u krvi174

 • koliko trakica za mjerenje šećera u krvi osoba sa šećernom bolesti tip 2 ostvaruje,  isto ostvaruje pravo na toliko lanceta

Izvor: Lista ortopedskih pomagala – početak primjene 27. veljače 2021. https://hzzo.hr/zdravstvena-zastita/medicinski-proizvodi

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann