Zašto obilježavamo Svjetski dan dijabetesa?

Zašto obilježavamo Svjetski dan dijabetesa?

O svjetskom danu dijabetesa i najava aktivnosti ZDD-a

Kako je nastao Svjetski dan?

Svake godine, 14. studenoga, države diljem svijeta na poseban način naglašavaju prisutnost dijabetesa. Zašto? Internacionalna dijabetička federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) su ne tako davne 1991. godine proglasile Svjetski dan dijabetesa kao odgovor na sve veću zabrinutost radi zdravstvene prijetnje koju predstavlja neotkriven ili pak loše reguliran dijabetes.

Kasnije, ovaj je dan postao je službenim danom Ujedinjenih Naroda i to usvajanjem Rezolucije 61/225 u 2006. godini.

Zašto  baš ovaj dan?

Naime, 14. studenoga 1891. godine rođen je  Sir Frederick Banting. Ovaj je liječnik, a kasnije i Nobelovac, zajedno sa svojim učenikom, Charlesom Bestom 1921.  godine otkrio inzulin.

Plavi krug je globalni simbol svijesti o dijabetesu.

Zato, 14.11. je svojevrsna kampanja kojom se skreće pozornost na važnost osvještavanja nacije o dijabetesu kao i o cjelokupnoj problematici same bolesti. Kroz godine, mnoge su zemlje, pa tako i Hrvatska, usvojile naviku da tijekom cijelog studenog pridaju važnost dijabetesu te organiziraju mnogobrojne aktivnosti.

Kampanju predstavlja logotip plavog kruga koji je usvojen 2007. godine nakon donošenja Rezolucije UN-a. Plavi krug je globalni simbol svijesti o šećernoj bolesti. Označava jedinstvo globalne dijabetičke  zajednice, kao odgovor na epidemiju ove bolesti.

Medicinske sestre i dijabetes

Svake godine kampanja Svjetskog dana dijabetesa fokusira se na određenu temu. Ove godine tema je “Medicinske sestre i dijabetes.” IDF ovom kampanjom želi podići svijest o ključnoj ulozi koju medicinske sestre pružaju osobama s dijabetesom.

Budući da broj osoba s dijabetesom u svijetu raste, uloga medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika postaje sve važnija. Sestre su često prvi, a ponekad i jedini zdravstveni djelatnici s kojima osoba stupa u interakciju, stoga je kvaliteta njihove početne procjene, njege i liječenja od vitalne važnosti.

IDF ističe značajnu potrebu za daljnjim obrazovanjem i financiranjem koje bi medicinskim sestrama širom svijeta uvelike pomoglo u stvaranju dodatnih vještina  u pružanju podrške osobama koje žive s dijabetesom i onima kojima prijeti razvoj dijabetesa. Također, IDF procjenjuje da je u svijetu potrebno preko 6 milijuna medicinskih sestara.

Aktivnosti ZDD-a povodom mjeseca svjesnosti o dijabetesu

Zagrebačko dijabetičko društvo tradicionalno nastavlja obilježavati Svjetski dan dijabetesa kroz cijeli mjesec studeni. U skladu s trenutnom situacijom, naravno.

Najavljujemo 3 zanimljiva predavanja koja ćemo održati online, putem Zoom platforme:

  • utorak, 10.11.2020. u 17 h – psihološko predavanje i radionica
  • četvrtak, 12.11.2020. u 18 h – edukativno predavanje za osobe s dijabetesom tip 2
  • petak, 13.11.2020. u 18 h – nutricionističko predavanje

Detalji s naslovima i predavačima slijede u narednim objavama. :)

Također, tijekom cijelog studenog očekujte mnoštvo edukativnih i motivirajućih objava na našim društvenim mrežama. Stoga, ako još niste, zapratite nas na Facebook i Instagram stranici Udruge.

Statistika – koliko nas ima?

Za kraj ovog uvodnog članka, dijelimo ono što najviše volite čitati, a to su podaci! :) Kako stojimo s brojkama u Hrvatskoj? Statistički podaci su preuzeti sa stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Grafika je naše djelo! :)

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann