Želja, odluka i snaga volje – dijagnoza dijabetes tip 2

Piše Lidija Starjački – osoba s dijabetesom tipa 2

“Današnja analiza Vaše krvi pokazala je da je vrijednost glukoze, natašte, 15.3 mmol/l. Sada ćemo ponovo izvaditi krv iz prsta da vidimo koja je vrijednost. Poprilično visoko, 20,1. Vrijednosti enzima, lipida, triglicerida…itd. .značajno su vam povećani…. Sutra ćemo ponoviti pretrage .“

“Nažalost, vrijednost glukoze u krvi natašte danas vam je  17.0 mmol/l! Dakle, više nego jučer. Odmah morate krenuti s terapijom, tabletama 1000 mg, dva puta dnevno. Redovito ćete, na dnevnoj bazi, kontrolirati i bilježiti vrijednosti glukoze nekoliko puta, pripazit ćete što jedete, pa ćemo ponoviti pretragu krvi…“

Zatražila sam da mi se učini proširena krvna slika. A onda – „hladan tuš“.

Šok, nevjerica, panika, zbunjenost, negiranje i  tisuće pitanja…, a uz to samo jedna riječ  „DIJABETES“. Bez najave ili zapravo uz vrlo jasne, ali  neprepoznate signale. Na Badnjak 2021.g. dijagnosticirana mi je Corona. Dva i pol mjeseca kasnije, još uvijek osjećam posljedice: umor, otežano disanje, pritisak u grudima, pretjerano znojenje, pojačano mokrenje, žeđ, zamagljen vid, pucanje kapilara u predjelu potkoljenice,  suha koža, gubljenje na kilaži – post Covid komplikacije ili …?. Zatražila sam da mi se učini proširena krvna slika. A onda – „hladan tuš“.

 “Stotine i stotine pregledanih objava u grupama koje se odnose na dijabetes, stotine pretraga na internetu dovele su me do još veće zbunjenosti. Svi ti pojmovi, vrijednosti, mjerenja, vaganja, djelovali su zastrašujuće. Osjećala sam se nemoćno, frustrirano  i izgubljeno.”  

8.3.2022. dan koji ću zauvijek pamtiti. Dan kada sam pomislila da se moj život okrenuo naopačke, kada sam razmišljala samo o onim stvarima kojih se moram odreći, kada je moj pogled u budućnost bio pun tmina. Ne želim pisati o svim negativnim stvarima koje su mi se događale od trenutka dijagnosticiranja dijabetesa, o mojim slabostima, o mojim traženjima, o sustavu. Stotine i stotine pregledanih objava u grupama koje se odnose na dijabetes, stotine pretraga na internetu dovele su me do još veće zbunjenosti. Svi ti pojmovi, vrijednosti, mjerenja, vaganja, djelovali su zastrašujuće.

Lidija Starjački

Osjećala sam se nemoćno, frustrirano  i izgubljeno. A onda sam tražeći  po raznim medijima u želji da pronađem  kako da si pomognem, upoznala fantastičnu osobu – Tihanu Šadek, mag. nutr. u Zagrebačkom dijabetičkom društvu i  s njom provela, u edukaciji i razgovoru, tri nevjerojatna sata u kojem su sve kockice posložile. Tada sam donijela odluku „NE ODUSTAJEM! JA TO MOGU, JA TO ŽELIM I OSTVARIT ĆU!!! NIJE TAKO STRAŠNO KAKO IZGLEDA NA PRVU!”

“Dakle, imam alat za postizanje cilja, samo je na meni da ga kvalitetno upotrijebim.”

Imam snažnu podršku stručne osobe koja će me kao nutricionista podržavati u mojoj borbi, imam Instituciju Zagrebačko dijabetičko društvo, čiji sam član postala, kojoj se mogu obratiti s pitanjima u svakom trenutku, dobila sam termin kod jednog od najboljih dijabetologa, imam podršku obitelji, imam bicikl. Dakle, imam alat za postizanje cilja, samo je na meni da ga kvalitetno upotrijebim. Pa zar ima bolji motiv i cilj od zdravlja? 58 godina mi je tek! Okrećem novu stranicu, sada ću nastojati naopačke postavljeni život, okrenuti u pravom smjeru.

I tako je krenulo. Već slijedećeg dana primijenila sam Tihanine smjernice, ispekla svoj prvi zrnati kruh, započela proučavati količinu ugljikohidrata i šećera u namirnicama, voditi brigu o kvalitetnom unosu proteina i masti, voditi bilješke o konzumiranju određenih namirnica i utjecaju na visinu izmjerene  glukoze u krvi nakon konzumiranja istih i ono najvažnije,  uvela „samo mojih“ sat vremena na biciklu. Svakodnevno  radim na  osobnoj  edukaciji, ali sada ciljano iz prave literature koja mi je preporučena od strane Zagrebačkog dijabetičarskog društva.  Nije bilo lako u početku pohvatati sve te pojmove, zapamtiti i primijeniti, promijeniti način razmišljanja, pripreme hrane, vrijeme i količinu konzumiranja hrane. Svaka vrijednost  niže  izmjerene glukoze, moj je motor za dalje.

Prvih 10 dana prosječna vrijednost glukoze natašte, uz primjenu tableta od 1000 mg, bila je 12.1 mmol/l. Primjenom Tihaninih savjeta, tjelesne aktivnosti vožnje bicikla do 10 km dnevno, ili malo jačom šetnjom, drugih 10 dana, pala je na 9.1 mmol/l. Prosjek slijedećih 10 dana 7.1 mmol/l, a zatim sljedeći desetodnevni prosjek, 6.4 mmol/l. Proteklih 20 dana, prosječna vrijednost je značajnih 5.7 mmol/l. Vrijednosti glukoze natašte u protekla dva tjedna variraju od 4.9 do 6.6 mmol/l. U proteklih mjesec dana imala sam samo 6 vrijednosti većih od dozvoljenih i to do najviše 7.0 mmol/l natašte.  Enzimi, lipidi, trigliceridi, spustili se na idealne vrijednosti. Kilaža idealna za visinu i godine.

Shvatila sam kako voda ima super učinak, kako je bicikl fantastično sredstvo za rekreaciju, a super alat za skidanje vrijednosti glukoze, kako je mojih sat vremena idealna terapija.

Točno prije 60 dana čula sam prvi puta: “Vi ste osoba s dijabetesom!”  Do sada sam naučila svega nekoliko slova abecede zvane DIJABETES, još je puno nepročitanih i neusvojenih tekstova koje trebam savladati. Isprobala sam 50-tak izuzetno ukusnih  novih recepata za jela, ali i deserte koja se preporučuju osobama sa povećanom glukozom. Shvatila sam kako voda ima super učinak, kako je bicikl fantastično sredstvo za rekreaciju, a super alat za skidanje vrijednosti glukoze, kako je mojih sat vremena idealna terapija, kako je smijeh doista lijep i zdrav i kako sve što prvi trenutak izgleda zastrašujuće i beznadno, može prerasti u nešto što će utjecati da svoj život promijenimo nabolje. Promjenom načina razmišljanja možemo promijeniti način života.

Osoba sam s dijabetesom, to prihvaćam s jednim velikim i značajnim  „ALI“Dijabetes ne upravlja mojim životom, ja upravljam njime i trudim se  držati  ga pod kontrolom, snagom volje, želje i  terapije. Ne predajem se! Učim! Ne gubim vjeru u sebe. Znam da će biti posrtanja, padova, ali i ono najvažnije za mene,  uspona i da će uvijek postojati ljudi koji će biti suputnici na životnom putovanju, koji će me hrabriti, usmjeravati i podržavati, koji će biti vjetar u leđa.

Hvala im!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann