Europski projekt Sports&Diabetes

U suradnji s HAŠK Mladost provodimo projekt sufinanciran od Erasmus+ programa Europske Unije

Pitanje je bilo koji će prijelomni trenutak biti da pokušamo napraviti jedan projekt kojeg sufinacira Europska Unija. Trenutak je došao, a glavni i odgovorni koji su nam pružali suradnju na tako velikom projektu su naši sportski partneri – HAŠK Mladost. Možda se sjećate nekih Multišportskih dana na koje smo vas pozivali kada smo na sportskim eventima Mladosti mjerili glukozu iz krvi i promovirali bavljenje sportom i kod osoba s dijabetesom.

Upravo su to bili počeci naše suradnje, te smo bili pozvani da zajedno provedemo projekt Sports&Diabetes u kojem je cilj ohrabriti djecu i mlade s dijabetesom tipa 1 da se bave sportom. O Kick-off meetingu ovoga projekta smo već ranije pisali.

Ukratko o projektu

Riječ je o 30-mjesečnom projektu koji je započeo 01.01.2020. godine, te će trajati do 30.06.2022. godine. Iako je projekt idejno izašao iz glave naše Ines Jakopanec i njene sportske kolegice Dunje Bračun, koordinator projekta je TSV Bayer Leverkusen iz Njemačke, zbog odlične suradnje s medicinskim timom Bayera. Ostali sportski partneri u projektu su dakako HAŠK Mladost iz Hrvatske, Lazio Volley iz Italije, Olympiakos iz Grčke te Wiener Sport Club iz Austrije. Kao referentna točka za dijabetes u ovome projektu je krovna europska organizacija IDF Europe (International Diabetes Federation European Region). Zagrebačko dijabetičko društvo pomagat će HAŠK-u u stvaranju kontakata s osobama s dijabetesom te provođenju seminara i radionica za trenere i osobe s dijabetesom. Tako da vas već sada upozoravamo na nekoliko događaja koja nećete moći propustiti. U ovome projektu naglasak je stavljen na omogućavanje bavljenja sportom djeci s dijabetesom, pritom educirajući sve dionike kako se nositi s rizikom vezanim za dijabetes i umanjivanje strahova koji vode do isključenja djece s dijabetesom. Mnogobrojni su razlozi zašto se djeca prestaju baviti sportom kad im se dijagnosticira dijabetes. Neki od od često navedeneh su strah roditelja ili neznanje trenera i učitelja kako ispravno postupati s djecom s dijabetesom.

Želimo širiti pozitivnu poruku da ljudima koji žive s dijabetesom treba pružiti istu priliku u ostvarivanju vlastitih snova, bilo da se radi u obrazovanju, poslu ili u području tjelesnih aktivnosti. Još važnije, želimo naglasiti kako osobe s dijabetesom mogu potpuno uživati u životu kao i svaka druga osoba sve dok se poduzmu odgovarajuće mjere.

Cilj projekta je stvoriti sveobuhvatan priručnik koji na efikasan i jednostavan način educira sve dionike i omogućava djeci s dijabetesom da se započnu ili nastave baviti sportskim aktivnostima. Projekt počiva na principu sport za sve. Uključivanjem mladih osoba s dijabetesom u sportske klubove ukazujemo na činjenicu da su jednako sposobni sudjelovati u svim sportskim aktivnostima te postizanju standarda i ciljeva kao i svaka druga osoba koja nema dijabetes. Želimo širiti pozitivnu poruku da ljudima koji žive s dijabetesom treba pružiti istu priliku da ostvare svoje snove, bilo da se radi u obrazovanju, poslu ili u području tjelesnih aktivnosti, ali još važnije da osobe s dijabetesom mogu uživati u svom životu potpuno kao i svaka druga osoba sve dok se poduzmu odgovarajuće mjere.

Kako sudjelovati?

Ciljevi projekta postigli bi se izradom praktične publikacije koncentrirane na ljude koji već imaju dijabetes i njihovu uključenost u sport kako kroz klubove tako i u školi. Kako bi se izradila što kvalitetnija publikacija organizatori projekta pripremili su malo istraživanje kojim će utvrditi koji točno problemi muče djecu, mlade, roditelje, trenere u sportskim klubovima i učitelje u školama po pitanju sporta i dijabetesa.
Zato, pozivamo sve vas, djecu od 6 godina starosti, te mlade do 25 godina, roditelje osoba s dijabetesom te sve sportske trenere (slobodno proslijedite svojim bivšim/trenutnim/budućim trenerima) i učitelje tjelesnog odgoja da ispunite ovaj upitnik. Upitnik nije vezan samo za one osobe s dijabetesom koje se bave sa sportom, već za sve koji imaju dijabetes, te njihove roditelje!
Cilj ovog kratkog istraživanja je sakupiti što veći broj kako bi ono bilo statistički relevatno. Također, vaši bi se odgovori zašto su djeca odustajala od sporta, anonimno mogli koristiti kao stvaran primjer za našu buduću literaturu. Uvelike ćete nam pomoći, te vas ovim putem molimo i potičemo da istraživanje proslijedite onima koji bi također mogli sudjelovati. Za istraživanje trebat ćete odvojiti svega 10 minuta, dok je cijeli upitnik preveden i na hrvatski jezik.

*Upitnik se zasebno provodi za djecu, mlade, roditelje i trenere, pa bismo vas molili da pročitate uvjete istraživanja, te da ga ispunite prema pravilima.

Budućnost projekta

U budućnosti ovog projekta dakle očekujemo nekoliko sportskih radionica, edukacije za sve osobe s dijabetesom kao i za njihove roditelje, ali i trenere u sportskim klubovima i profesorima tjelesne aktivnosti u školama. Osim toga, očekujemo i priručnik na 5 europskih jezika kojemu je prvenstvena ideja da bude praktičan, razumljiv, sažet i poučan za sve skupine korisnika.
Za završetak projekta u planu je napraviti 'DiaCamp' te male olimpijske igre za sportaše s dijabetesom iz svake države partnera. Ideja je Kamp održati u Ateni u proljeće 2022. godine.
Zato pozivamo sve vas, djecu od 6 godina starost, te mlade do 25 godina, roditelje osoba s dijabetesom te sve sportske trenere (slobodno proslijedite svojim bivšim/trenutnim/budućim trenerima) i učitelje tjelesnog da ispunite ovaj upitnik. Upitnik nije vezan samo za one osobe s dijabetesom koje se bave sa sportom, već za sve koji imaju dijabetes, te njihove roditelje!
Cilj ovog kratkog istraživanja je sakupiti što veći broj kako bi istraživanje bilo statistički relevatno te bi se vaši anonimni podaci mogli koristiti u budućoj literaturi. Također bismo vas lijepo zamolili ukoliko biste ga i proslijedili onima koji bi također mogli sudjelovati. Za istraživanje trebat ćete odvojiti svega 10 minuta, dok je cijeli upitnik preveden i na hrvatski jezik.

Sve dodatne informacije o projektu možete poslati mail na ines@zadi.hr te pratiti na web stranici projekta i njegovim društvenim mrežama.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann