Image Alt

Dijabetes

Što je dijabetes?

Dijabetes (šećerna bolest) predstavlja skupinu kroničnih metaboličkih poremećaja, primarno ugljikohidrata, koji se uslijed nedostatka ili nedovoljnog djelovanja hormona inzulina očituju povećanom razinom glukoze u krvi.

Razlikujemo nekoliko vrsta dijabetesa, od kojih su među poznatijima tip 1 i tip 2.

Dijabetes tip 1

Diabetes mellitus tipa 1 kronična je metabolička bolest uzrokovana uništenjem beta stanica Langerhansenovih otočića gušterače što uzrokuje apsolutni nedostatak inzulina i gubitak kontrole nad razinom glukoze u krvi.

Dijabetes tip 2

Službena definicija dijabetesa tipa 2 je progresivna, degenerativna, kronična bolest, poremećaj metabolizma glukoze uzrokovan manjkavom funkcijom gušterače i/ili, najčešće neosjetljivošću stanica na inzulin.

(Pre)Gestacijski dijabetes

Izuzetno je važno postići što bolju regulaciju šećerne bolesti prije trudnoće kako bi se spriječile komplikacije u majke i fetusa tijekom trudnoće i u djeteta tijekom i nakon poroda.

Simptomi dijabetesa

Najčešći simptomi povezani s dijabetesom su: kroničan umor i smanjenje energije, pojačano žeđanje i mokrenje, debljanje ili mršavljenje, neuobičajena glad, zamućenje vida, teško i dugotrajno zarastanje ranica, svrbež i suhoća kože, zadah po acetonu, mučnina i bolovi u trbuhu.

Svi pobrojani pokazatelji mogu se očitovati u većem ili manjem broju istovremeno ili periodično, a moguće je i da uopće nema subjektivnih pokazatelja oboljenja.

Pristup liječenju dijabetesa

Sveobuhvatan pristup liječenju dijabetesa podrazumijeva edukaciju i samokontrolu oboljelog. Važno je istaknuti da je individualan pristup prema svakom oboljelom, imperativ!

Ciljne vrijednosti HbA1c

Prema Hrvatskim smjernicama za farmakološko liječenje šećerne bolesti tipa 2 istaknute su sljedeće vrijednosti glikiranog hemoglobina (HbA1c – prosječna razina šećera u krvi u protekla 2 do 3 mjeseca):

~ 7%

Snižavanje vrijednosti glikiranog hemoglobinaispod ili oko 7% dokazano smanjuje pojavu mikrovaskularnih komplikacija šećerne bolesti.

6 – 6,5%

U pojedinih osoba sa šećernom bolesti opravdano je težiti strožim ciljnim vrijednostima glikiranog hemoglobina od 6,0 do 6,5% ako se to može postići bez znatne hipoglikemije ili drugih nepovoljnih učinaka liječenja. Ti oboljeli ponajprije su oni mlađe životne dobi, kraćeg trajanja bolesti, dužeg očekivanog životnog vijeka i bez prisutnih znatnih kardiovaskularnih bolesti.

7,5 – 8%

U osoba sa šećernom bolesti sklonih hipoglikemijama, onih starije životne dobi, s razvijenim mikrovaskularnim ili makrovaskularnim komplikacijama, odnosno prisutnim komorbiditetima, čija bolest traje duže vrijeme, preporučuje se težiti umjerenijim ciljnim vrijednostima glikiranog hemoglobina od 7,5 do 8,0%. To je posebno važno ako se u takvih pojedinaca opći ciljevi regulacije glikemije teško postižu unatoč primjerenoj edukaciji i samog oboljelog.

Uspješna regulacija glikemije glavni je cilj u liječenju osoba sa dijabetesom.

Idealne vrijednosti glukoze u krvi

Zajedničke smjernice ADA-e i EASD-a govore da se dobar glikirani hemoglobin može postići održavanjem dobre glukoze u krvi. U idealnim uvjetima

ciljna koncentracija glukoze u krvi natašte i dva sata nakon obroka treba biti

od 3,9 do 7,8 mmol/L

Što je predijabetes?

Predijabetes je stanje poremećaja glukoze natašte. Vrijednosti glukoze koje ukazuju na postojanje predijabetesa, odnosno intolerancije glukoze su:

Glukoza natašte

između 5,6 i 7,2 mmol/L

Glukoza dva sata nakon obroka

od 7,8 do 11,0 mmol/L

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma ili vam je razina glukoze povišena,

obratite se svom liječniku opće medicine još danas!

Smjernice osoba s dijabetesom

Tjelesna aktivnost

Primjerena i kontinuirana tjelesna aktivnost ima pozitivan učinak na oboljele sa šećernom bolesti. Uz standardne smjernice provođenja svakodnevne aktivnosti, najčešće u obliku 30 – minutnog hodanja, svakako se preporuča savjetovati se s kineziologom ili fizioterapeutom o vrsti i programu vježbanja.

Prava

Zagrebačko dijabetičko društvo je u suradnji s Pravnom klinikom pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, izdalo brošuru o pravima i obvezama osoba sa šećernom bolesti. Koja su vaša prava te obveze, pročitajte kroz sljedeću poveznicu: Prava i obveze .pdf

Prehrana

Ne postoji jedinstveni prehrambeni plan kod oboljelih od šećerne bolesti već se preferira individualni pristup. Shodno tome potrebno je da se svaka osoba pravilno educira o količini i načinu pripreme te rasporedu unosa ugljikohidrata, masti i proteina tijekom dana.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann