Kod liječenja dijabetesa tip 1 i 2, uz edukaciju, samokontrolu, tjelovježbu, pravilna prehrana osnovni je princip liječenja. Temeljne sastavnice dijabetičke prehrane su planiranje unosa energije, ritma obroka (tri do pet obroka tijekom dana pravilno vremenski raspoređenih), sastava makronutrijenata uz prehrambena vlakna, a ukupni dnevni unos namirnica se određuje ovisno o tjelesnoj masi i tjelesnoj aktivnosti.
Pravilna prehrana može dodatno poboljšati glukoregulaciju te čak smanjiti vrijednosti HbA1c za 1-2%. Od velike je važnosti provesti temeljitu edukaciju, shodno tome potrebno je da se svaka osoba s šećernom bolesti educira o količini i načinu pripreme i rasporedu unosa ugljikohidrata, masti i proteina tijekom dana, te se upoznati s utjecajem hrane na vrijednosti Hba1c, lipide(masnoće u krvi) i krvni tlak.
Pravilna prehrana prilagođena regulaciji šećerne bolesti bi prema preporukama Američkog dijabetološkog društva trebala sadržavati 45-60% energije iz ugljikohidrata (većinom složenih s niskim glikemijskim indeksom). do 25 % energije iz unosa masti, 12-20% energije iz unosa proteina i topljivih prehrambenih vlakana više od 25 g/dan (koje nalazimo u voću i povrću). Preporučena količina soli je 6g/dan.
Energetski unos se prilagođuje individualno, ovisno o dnevnim potrebama. U većoj mjeri se primjenjuju namirnice niskog glikemijskog indeksa što će detaljnije biti opisano dalje u tekstu.
Glavne odrednice dijabetičke prehrane su u prvom redu raznolikost i umjerena energetska vrijednost namirnice. Ukupni dnevni energetski unos određuje se prema stupnju uhranjenosti i tjelesne aktivnosti. Kod liječenja basal-bolus terapijom uglavnom se preporuča 3 obroka u danu (zajutrak, ručak, večera) no konačna odluka o broju obroka je individualna ovisno o rezultatima samokontrole glikemije. Tri su veća obroka tijekom dana (zajutrak, ručak i večera), i tri manja obroka (doručak, užina i noćni obrok).
- Glavni sastojci hrane - nutrijenti i dnevni kalorijski unos
- Planiranje obroka
- Određivanje veličine porcije
Glavni elementi prehrane su nutrijenti. Svaki nutrijent ima jednu ili više funkcija koje mogu biti:
- Opskrba tijela energijom
- regulacija procesa i zaštita organizma
- izgradnja stanica
Nutrijenti su osnovni sastojci hrane, a klasificiraju se u dvije osnovne kategorije:
- makronutrijente (ugljikohidrate, masti i proteine)
- mikronutrijente (vitamini, minerali, voda).
Tri su osnovna sastojka (nutrijenta) hrane s energetskom vrijednošću:
- ugljikohidrati (1g = 4 kcal =16,8 kJ),
- bjelančevine (1g = 4 kcal =16,8 kJ),
- masnoće (1g = 9 kcal = 37,8 kJ)
dok je 1 kcal = 4,18 kJ.
Vitamini, minerali i voda neophodni su za normalan život i rad stanica tijela, ali nemaju energetsku vrijednost.
Indeks tjelesne mase ili ITM, predstavlja omjer mase osobe (kg) i kvadrata visine osobe (m2), prema formuli:
Dnevni kalorijski unos se izračunava prema vrijednostima ITM-a i svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti:
- dnevne kalorijske potrebe za osobe sa standardnom tjelesnom masom (ITM = 18.5 kg/m2- 24.0 kg/m2):
- tjelesna masa x 25 kcal (105 kJ) + dodatak na tjelesnu aktivnost
- dnevne kalorijske potrebe s tjelesnom masom manjom od standardne (ITM< 18.5kg/m2):
- tjelesna masa x 25 kcal (105 kJ) + 500 kcal (2100 kJ) +3,5-10 kcal po kg tjelesne mase (za tjelesnu aktivnost)
- dnevne kalorijske potrebe za osobe s prekomjernom tjelesnom masom (ITM > 24.0 kg/m2):
- tjelesna masa x 25 kcal (105 kJ) -500 kcal (2100 kJ)
Prema potrebnom dnevnom energetskom unosu i planiranom broju obroka, a ovisno o vrsti terapije određuje se broj jedinica iz svake pojedine skupine (kruh i zamjene, povrće, voće, mlijeko i zamjene, meso i zamjene, masnoće i zamjene).
Kod dijabetesa tip 1 i kod kasnije faze dijabetesa tipa 2, koji se liječe intenziviranom inzulinskom terapijom ili inzulinskim pumpama, najprihvatljiviji način pravilne prehrane je primjena metode brojanja ugljikohidrata tj. ugljikohidratnih jedinica u svakom obroku te prema izračunu određivanje potrebne doze inzulina. Ugljikohidrati se nalaze u skupini namirnica: kruha i zamjena (tijesto, riža, krumpir, kolači, keksi, itd), mlijeku i njegovim zamjenama (jogurt, kiselo mlijeko), voću i povrću i njihovim zamjenama. To je nutrijent koji se najbrže resorbira iz probavnog trakta i podiže razinu glukoze u krvi već u prvih 15 min nakon započinjanja obroka. Iz tog je razloga i najodgovorniji za porast glukoze u krvi nakon obroka. Za razliku od ostalih nutrijenata (proteina, masti), najbrže se i razlaže u crijevima, te ukupna resorpcija ugljikohidrata traje najviše oko 2 sata.
Zbog jednostavnijeg računanja količine ugljikohidrata u namirnici, računa se da 15 g ugljikohidrata iznosi jednu ugljikohidratnu jedinicu. Ovisno o tome koliko se grama ugljikohidrata konzumira, potrebno je izračunati koliko je to ugljikohidratnih jedinica:
grami ugljikohidrata: ugljikohidratne jedinice:
0-5 g nije potrebno uračunati
6-10 g ½ jedinice
11-20 g 1 jedinica
21-25 g 1 ½ jedinice
26-35 g 2 jedinice
Također je preporuka da se primjenjuje sustav prehrane s ustaljenom količinom ugljikohidrata, tj. standardni sastav ugljikohidrata u obrocima. To znači da količina ugljikohidrata u ručku može biti veća od one u večeri u istom danu, ali bi količina ugljikohidrata u ručku svakoga dana trebala biti jednaka.
Za odabir preporučene količine hrane važno je mjerenje. Mjeriti se može pomoću žlice, čaše ili kuhinjske vage, koja je i najtočnija. međutim možemo odrediti količinu hrane s pomoću veličine šake:
½ čaše – jedno serviranje voća ili soka, škrobastog povrća kao što je krumpir ili kukuruz, grah, tjestenina, grašak riža, žitarice
približno 60 g – 1 serviranje međuobroka, voća ili svježeg sira (1 žlica)
1 žlica za juhu – 1 serviranje preljeva za salate ili vrhnja
1 čajna žlica – 1 serviranje margarina, maslaca, ulja ili majoneze
približno 100 g – jedno serviranje mesa, piletine, puretine ili ribe (debljine 1 cm)
1 čaša – 1 serviranje kuhanog povrća, salate, mlijeka, juhe, gluša, variva
Recepti iz kuhinje ZDD-a
-
Kruh i namaz s butternut tikvom – Nutrivideo
Sastojci (za 20 serviranja): 240 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog i ispranog 300 g pečene butternut tikve 2 žlice sezama, suncokretovih i bučinih sjemenki 1 žlica maslaca od kikirikija ili tahinija (pasta od sezama) 4-5 žlica maslinovog ulja Peršinovo lišće Limunov sok Sol, papar Postupak: Gnječilicom za krumpir ili
-
Pečene srdele i kroketi od cvjetače – Nutrivideo
Sastojci (za 4 serviranja): 1 avokado Sok od pola limuna 2 režnja češnjaka 2 žlice maslinovog ulja Peršinovo lišće Sol i papar Postupak: Avokado očistiti i izgnječiti vilicom, iscijediti limunov sok i dodati maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i peršinovo lišće te sol i papar Umak se može
Posljednje novosti - Prehrana
-
Tuna u crvenom / Nutrivideo
Recept pripremila Lea Šulc, univ.mag.nutr. Ako tražite alternativu bijeloj tjestenini, pogledajte današnji NutriVideo - tuna u crvenom, koji je za vas pripremila naša nutricionistica Lea Šulc. Video https://www.youtube.com/watch?v=b31PenixHbI Sastojci za tjesteninu: 250 g brašna od slanutka 1 jaje voda do oznake na menzuri 95 ml (otprilike 30
-
Nutricionističko online predavanje “Artritis i dijabetes”
Online nutricionističko predavanje s Leom Šulc, mag. nutr. Veliko zadovoljstvo nam je pozvati vas na predavanje pod nazivom “Artritis i dijabetes" koje će održati Lea Šulc, mag. nutr. u utorak 29. listopada u 18 sati. Na predavanju ćemo objasniti koje sve vrste
-
Jesenska kvinoja / Nutrivideo
Recept pripremila Lea Šulc, univ.mag.nutr. Ako vam treba ideja za jedan topli jesenski doručak ili međuobrok, pogledajte ovaj video i spremite si jesensku kvinoju! Video https://www.youtube.com/watch?v=0TkewEZERyU Sastojci: kvinoja, 30 g mlijeko smanjenog udjela mliječne masti, 100 ml jabuka žličica cimeta žličica kakaa po potrebi malo zaslađivača orašasti plodovi, ½ šake
-
Nutricionističko online predavanje “Probiotici i dijabetes”
Online nutricionističko predavanje s Leom Šulc, mag. nutr. Veliko zadovoljstvo nam je pozvati vas na predavanje pod nazivom “Probiotici i dijabetes" koje će održati Lea Šulc, mag. nutr. u utorak 24. rujna u 18 sati. Na predavanju će nutricionistica objasniti važnost zdravlja
-
Proteinski cheesecake / Nutrivideo
Recept pripremila Lea Šulc, univ.mag.nutr. Danas je za vas naša nutricionistica Lea pripremila ukusni diabetic friendly proteinski cheesecake. Video https://www.youtube.com/watch?v=c7qyY-d6WyI Sastojci (za 1 serviranje): skyr, 100 g zaslađivač (eritritol), 1 žlica 1 jaje aroma vanilije malo maslaca, ½ žličice borovnice, 50 g Nutritivna vrijednost: 214 kcal 19 g proteina 9 g masti 12 g ugljikohidrata S
-
Sardinska pizza / Nutrivideo
Recept pripremila Lea Šulc, univ.mag.nutr. Video https://www.youtube.com/watch?v=459ZmgO7EAA Sastojci: za cijeli pleh: 2 veće tikvice, 600 g 3 mrkve, 100 g 1 glavica luka 1 jaje Integralno brašno, 100 g Parmezan, 40 g Sol, papar i češnjak u prahu 2 žlice maslinovog ulja Lanene sjemenke za posipanje Poslužiti uz: posni sir, 100 g paprika, 180 g Nutritivna vrijednost