Bruschette za stabilni šećer – keto – NutriVideo
Recept pripremila Lea Šulc, univ.mag.nutr.
Video
Sastojci (za cijeli pleh):
pola manjeg patlidžana, ~100 g
maslinovo ulje, žlica
rajčica, 50 g
gouda sir, 30 g
mozzarella, 60 g
začini (sol, papar, češnjak, origano)
Postupak:
Patlidžan narezati na tanke ploške, posložiti na papir za pečenje i premazati s malo maslinovog ulja. Staviti peći na 180 stupnjeva 10ak minuta. Za to vrijeme, narezati rajčicu, mozzarellu i goudu na sitne komadiće, dodati im začine te sve zajedno promiješati. Nakon 10ak minuta, izvaditi patlidžane iz pećnice te po njima ravnomjerno rasporediti nadjev od rajčica. Vratiti sve zajedno u pećnicu na još 10ak minuta dok se sir ne rastopi.
Nutritivna vrijednost (za cijeli pleh, ~16 komada):
366 kcal
20 g proteina
28 g masti
11 g ugljikohidrata
Patlidžan je nutritivno bogata namirnica koja obiluje vitaminima, mineralnim tvarima, vlaknima i antioksidansima. Zbog niskog sadržaja ugljikohidrata, a visokog sadržaja vlakana predstavlja odličan izbor za osobe s dijabetesom za održavanje stabilne glikemije. Osim toga, nisko je kaloričan te se može uključiti u različite recepte kako bi zamijenio klasične ugljikohidratne namirnice – u lazanje, musaku ili bruskete kao što su ove.
Zahvaljujemo Privrednoj Banci Zagreb na donaciji kojom ste podržali naš rad s osobama oboljelima od šećerne bolesti i njihovim obiteljima. Vaša podrška omogućuje nam pružanje kvalitetne edukacije, čime zajedno doprinosimo boljoj kvaliteti života oboljelih. Hvala velika!