14. studenoga obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti

Izvještava – Darija Cerin

Budući da je studeni mjesec koji je posvećen svjesnosti o šećernoj bolesti, a 14. 11. je datum kada obilježavamo Svjetski dan šećerne bolesti, Zagrebačko dijabetičko društvo tim je povodom izašlo na ulice grada i provelo javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Ulicama grada – svjesnost o dijabetesu!“. Akcija uz besplatno mjerenje šećera u krvi se održala u posebno uređenom zagrebačkom tramvaju ZET-a u kojemu su bili postavljeni edukativni plakati i privjesnice s porukom.

Prolazeći frekventnim pravcima našeg užurbanog grada, tijekom dva sata vožnje izvršeno je ukupno 162 mjerenja šećera u krvi. Od ovog ukupnog broja, otkrili smo sedam osoba odrasle dobi s povišenom vrijednosti šećera u krvi i jedno dijete, također s povišenom vrijednosti. Svi novootkriveni dobili su pomoć i upute stručnog medicinskog tima KB-a Sveti Duh. Zainteresirani građani su, osim kontrole, mogli dobiti i besplatne savjete dijabetologa i nutricionista koji su im bili na raspolaganju.

Iznimno nam je drago što je naš glas odjeknuo u mnogim medijima – tiskanim, internetskim, radijskim i televizijskim. Zahvaljujemo svim vrijednim djelatnicima koji su na ovaj način bili naša produžena ruka u širenju poruke svijesti o šećernoj bolesti.

Zahvale

Zahvaljujemo svim volonterima, obiteljima i osobama sa šećernom bolesti koje su se uključile u projekt „Ulicama grada – svjesnost o dijabetesu“.

– Medicinskom osoblju KB-a Sveti Duh koje je također bilo s nama i širilo svijest o šećernoj bolesti, a to čini i dalje. Stoga, ako ih vidite na hodnicima KB-a Sveti Duh u plavim majicama Zagrebačkog dijabetičkog društva, slobodno im zaplješćite!

– Svim medijskim kućama koje su nas pratile u tramvaju, izvan njega, ali i svih ovih dana bile naša produžena ruka u širenju svijesti o šećernoj bolesti.

– Djelatnicima ZET-a zahvaljujemo na susretljivosti te spremnosti da nam pomognu u organizaciji.

– Posebnu zahvalu upućujemo našemu glavnom partneru, tvrtki Novo Nordisk kao i ostalim partnerima koji su nas podržali i prepoznali važnost ove akcije: Abbott Laboratories, MediLigo, Medtronic i Zagrebački električni tramvaj.

Tramvaj svjesnosti vozio je zahvaljujući:

Za kraj, prenosimo statistiku oboljelih od šećerne bolesti

Nažalost, statistički podaci o oboljelima objavljeni na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) nisu u padu i nerealno je očekivati da će se to uopće dogoditi. Međutim, vrlo se važno kvalitetno brinuti o svojoj bolesti kako bismo izbjegli svaki oblik neželjene komplikacije. U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti i procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih preko 500000.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann