Organizacijom do znanja oboljelih od celijakije i dijabetesa – europski projekt udruge CeliVita

Obavijest o partnerstvu na europskom projektu

Dijabetes i celijakija imaju dvije zajedničke komponente – obje su autoimune bolesti te ni jedna ni druga nemaju do kraja razjašnjen uzrok radi čega nastaju.

Istraživanja govore da je učestalost celijakije 20 puta veća kod osoba s dijabetesom. Nedavno smo na našim društvenim mrežama postavili kratko anketno pitanje tko uz dijabetes ima celijakiju. Od pristiglih 63 odgovora, 8 ih je bilo potvrdnih. Drugim riječima, 13% osoba ima i dijagnozu celijakije. Naravno, treba uzeti u obzir da nisu svi na društvenim mrežama, niti su možda vidjeli ovo anketno pitanje na story-u.

Ipak, 13% je značajan postotak, a “žongliranje” s ovim dvjema dijagnozama, nije nimalo lak zadatak, što će potvrditi svi oni koji su osobe s dijabetesom i celijakijom.

Možda ne možemo zaustaviti ove brojke, no možemo se educirati.

Fotografija preuzeta sa Facebook stranice udruge CeliVita
Udruga CeliVita potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Udruga CeliVita prepoznala je ovu problematiku, te u partnerstvu s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu i s nama, prijavila projekt projekt „JAČANJE KAPACITETA OCD-A – ORGANIZACIJOM I ZNANJEM DO ZDRAVLJA OBOLJELIH OD CELIJAKIJE I DIJABETESA” u sklopu otvorenog poziva UP.04.2.1.11 “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” Europskog socijalnog fonda (ESF), programa “Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020”.

Projekt je prošao te je 12.11.2021. potpisan ugovor od strane udruge CeliVIta sa Uredom za udruge Vlade RH i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Podpredsjednica udruge CeliVita Ida Čarnohorski
Fotografija preuzeta sa Facebook stranice udruge CeliVita
Ciljevi projekta

Ovim projektom želi se podići vlastiti kapaciteti, uspostaviti međusobna suradnja, osigurati prijenos znanja i iskustva, ali i stvoriti preduvjete za dugoročno osnaživanje ugostiteljskog i obrazovnog sektora vezano za posebne prehrambene potrebe osoba s dijabetesom i celijakijom te javnog sektora u segmentu upravljanja kriznim situacijama.

Time će se doprinijeti općem i specifičnim ciljevima poziva, usklađenima sa strategijom Europa2020 koja nastoji promicati pametan, održiv i uključiv rast te poboljšati kvalitetu životu i očuvati zdravlje oboljelih od celijakije i dijabetesa.

 

Projekt traje 15 mjeseci, a više informacija možete pratiti na stranicama udruge CeliVita.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann