Osvrt voditeljica na 2. Obiteljski kamp “Dijabetes bez granica i predrasuda”

Osvrt voditeljica na 2. Obiteljski kamp
IMG_1325Dijabetes bez granica i predrasuda
(OH Zadar, 2 do 4. listopada 2015.)

Prošlogodišnji pilot projekt Kluba roditelja Zagrebačkoga dijabetičkog društva Obiteljski kamp polučio je brojne pozitivne komentare i reakcije sudionika, a u prilog tomu svjedoči knjiga dojmova koju smo izdali, članci i fotografije objavljeni u časopisu ZADI, kao i rezultati ankete koju smo proveli među roditeljima i djecom.

Zbog toga smo ove godine projekt prijavili na natječaj Ministarstva zdravlja te smo između tisuće prijavljenih projekata drugih udruga, prošli strogu selekciju i bili uvršteni u 65  prijavljenih projekata. Sredinom rujna objavljeni su i konačni rezultati, prema kojima smo visoko rangirani, i to na 4. mjestu od 16 finalno odabranih projekata. Kvaliteta i važnost ovoga jedinstvenog projekta time je veća jer je uz našu udrugu na natječaju odabrano još samo jedno dijabetičko društvo – Splitsko dijabetičko društvo kojemu ovom prilikom od srca još jednom čestitamo. Prošle godine na natječaju MIZ nije dodijelio sredstva niti jednoj dijabetičkoj udruzi. Obiteljski kamp također je dobio i pokroviteljstvo od Ministarstva zdravlja, a s ponosom ističemo da je na sastanku održanom u Ministarstvu dana 30. rujna 2015. zamjenik ministra,  prim. mr. sc. Marijan Cesarik zahvalio na tako kvalitetno napravljenomu projektu izaslanicima ZDD-a .

Pokroviteljstvo nad kampom ponovno smo dobili i od prošlogodišnjih pokrovitelja Grada Zagreba, Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra, kao i Hrvatskoga saveza dijabetičkih udruga, krovne dijabetičke organizacije.

Njegovu vrijednost također su prepoznali brojni sponzori i partneri iz različitih poslovnih domena, mediji i sredstva javnoga priopćavanja, osobe iz javnoga i kulturnoga života kojima ovom prilikom od srca zahvaljujemo, kao i brojnim volonterima bez kojih ovako veliki projekt nikad ne bi mogao biti uspješno održan.

Zbog izuzetno tople atmosfere i ljubaznosti osoblja Omladinskoga hostela u Zadru, kao i izvrsne lokacije, odlučili smo i ove godine ponoviti mjesto održavanja. Istinski vjerujemo da smo realizacijom 2. Obiteljskog kampa, koji je, unatoč negativnim komentarima pojedinaca koji su ga pratili i tako dodatno otežali organizaciju, ipak nadmašio sva naša očekivanja i nadanja.

Želimo ovim putem poručiti da je obiteljski kamp mjesto na kojemu nema granica i predrasuda i na kojemu su svi sudionici jedna velika slatka obitelj te da smo zahvaljujući kampu sve bliže viziji i misiji samoga projekta. Jedino zajedničkim snagama i ujedinjeni, mi roditelji možemo ostvariti zacrtane ciljeve i omogućiti našoj djeci kvalitetniju i sretniju budućnost. Republika Hrvatska punopravna je članica EU-a, stoga želimo našoj djeci omogućiti ravnopravan položaj i pravo na jednake i najbolje mogućnosti liječenja sukladno s europskim i svjetskim smjernicama u liječenju dijabetesa, kao što to imaju djeca u drugim zemljama Europske unije.

U cilju postizanja maksimalne sinergije i zajedništva, u kampu su i ove godine sudjelovale obitelji djece s novootkrivenim dijabetesom tipa 1, kao i obitelji s višegodišnjim životom s dijabetesom.

Ovogodišnjemu Obiteljskom kampu prisustvovalo je čak 160 sudionika, što je u potpunosti ispunilo kapacitete hostela, tako da smo jedva svi stali. Od ukupno 46 obitelji, 16 obitelji bilo je iz Zagreba, dvije iz zemlje partnera Bosne i Hercegovine, a ostale iz raznih dijelova Lijepe Naše. Od ukupno šezdesetero djece, 48 ih je bilo s dijabetesom, a nažalost u kampu smo imali i 4 obitelji čije čak dvoje djece imaju dijabetes tipa 1.
Posebno nas veseli da su ove godine u radionicama i programu aktivno sudjelovale i zadarske obitelji iz novoosnovane udruge djece i roditelja „Cukrići“ pod vodstvom Danijele Cvitanović, te se veselimo daljnjoj zajedničkoj suradnji.

Još ćemo dugo pamtiti sretna i ozarena lica naše slatke djece i njihovih braće i sestara, brojna poznanstva među obiteljima koja će vjerujemo, prerasti u trajna prijateljstva. Zajedništvo i sreća koja nas je sve obuzela ova tri prekrasna dana koja nije omela čak ni kratkotrajna kiša, još će dugo grijati srca svih sudionika i bit će nam zvijezda vodilja za naše bolje sutra. Neki od najmlađih slatkiša nakon kampa su prvi put  sami mjerili GUK-ove, sami sebi dali inzulin, a neka su djeca, zahvaljujući kampu,  javno i bez srama o dijabetesu prvi put progovorili u svojim školama i društvenoj zajednici. U kampu smo svi zajedno proslavili i  6. rođendan djevojčice Nike. Bilo nam je zaista bajkovito.

Vjerujemo da smo ove godine u kampu obiteljima osigurali izuzetno kvalitetne i vrhunske predavače, stručnjake i iznimne osobe iz različitih područja – psihološka podrška, sport, medicina, nutricionizam (prof. psih. Marina Grubić, mag. psih. Ivona Poljak, dr. sc. Goran Sporiš, dr. sc. Ana Ljevar, dr. sc. Sanja Macan Galetović, dr. med. Hrvoje Lisak, bacc. med. techn. Mirna Tomljanović, dipl. med. sestra Tatjana Gjorgovski).
Mjerili smo HBA1C, aplicirano je šest CGSM senzora djeci s inzulinskim pumpama, prikazali smo film Dječja posla Udruge 3L, a naš član Željko Königsknecht izveo je odličan glumački performans, kojemu smo se urnebesno nasmijali i sjajno se zabavili. Gosti iz BIH prezentirali su nam rad svojih udruga i vrijednih projekata koje uspješno provode niz godina.
Djeci je bilo naročito zanimljivo aktivno sudjelovati u  slatkoj radionici cooking cession te su chia puding i zdrava nutela učas nestali.
Puštali smo lampione, plesali, pjevali te uz profesionalne vodiče proveli naše obitelji kroz povijest i znamenitosti Zadra.
Posebno nas veseli što su sami roditelji održali prezentaciju najnovijih tehničkih dostignuća (Danijel Čurla, Larisa Koršić Buneta i Danijela Cvitanović).
Djeci su šećeri padali kod od šale… Zaista tri nezaboravna dana, što su pokazali i rezultati ankete koja je provedena među sudionicima. Svaka je obitelj dobila i vrećicu s vrijednim poklonima, donacijama naših partnera i sponzora.

Uoči održavanja, Obiteljski je kamp najavljen u emisiji Dobro jutro Hrvatska, a prilozi koji uključuju i kamp  prikazani su na RTL-u, emisiji Hrvatska uživo te središnjem Dnevniku HRT-a. Članci su objavljeni u Jutarnjemu listu i Dubrovačkome listu te će još biti objavljeni u časopisu Diabetes – slatki život koji izdaje HSDU, te mnogim drugim medijima našega ovogodišnjeg pokrovitelja EPH-a. Također prilikom samoga otvaranja kampa govorili smo uživo u emisiji Cappuccino na Kalelargi Novoga radija Zadar te na HRT-u, Radio Zadar.

O tome kako nam je bilo možete najbolje vidjeti u osvrtima samih sudionika, kao i na slikama na stranicama našega ZADI-ja.

Želeći što duže u živome sjećanju zadržati ova čarobna tri dana, snimili smo prigodan video uradak te ovu priliku koristimo kako bismo vas pozvali na promociju videopriloga 14. studenoga 2015. na Cvjetni trg u sklopu obilježavanja ovogodišnjega Svjetskog dana dijabetesa.

Voditeljice Obiteljskoga kampa
Snježana i DamiraPLAKAT KAMP za zadi

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann