Moj život s dijabetesom

Piše: Dunja Maričić

Moj život s dijabetesom traje već 27 godina, točnije od moje osme godine. Većina tog vremena prošla je na sličan način, bilo u vidu moje percepcije ili regulacije bolesti. Radila sam većinu stvari koje sam željela, uspostavljala sam zadovoljavajuću glukoregulaciju s HbA1c-om manjim od 7, nisam razvila komplikacije, i netko bi možda rekao da su to karakteristike dobrog pacijenta s dobrim životom, ali tu postoji jedan veliki ALI, odnosno više njih različitih vrsta i intenziteta.

Neprospavane noći zbog hipoglikemija ili odlazaka na toalet zbog hiperglikemija te hipoglikemije u raznim nenadanim životnim trenutcima. „Hodanje u magli“ jer je šećer trenutno 5, a za dva sata 15. Ustrajnost za istim količinama ugljikohidrata i jedinicama inzulina koje često završe svakakvim razinama šećera. „Ganjanje“ sindroma zore, vježbom, vinom noć prije, inzulinom. Propitkivanja radim li nešto krivo i razmišljanja o naporu držanja stvari pod kontrolom. Zapravo, sve što svaka osoba s dijabetesom vrlo dobro poznaje.

Dosta pratim novosti u svijetu dijabetesa i tehnologije i odlučila sam isprobati sve što je bilo dostupno. Budući da sam živjela u inozemstvu počela sam koristiti mjerač prvom prilikom, a vremenski slično kao i kada se odobrio u Hrvatskoj, prije nekih 5 godina. U tom sam životnom periodu doživjela svojevrsno „prosvjetljenje“, odnosno „pomračenje“, kada sam vidjela brojke kao i ustaljene probleme – sindrom zore, PMS, inzulinska osjetljivost i sl. Nedugo nakon toga odobrena mi je i prva pumpa koja mi je mnogo pomogla.

Da se nadovežem na proteklih 27 godina, one su prošle u nekoliko etapa – šprice, dugi niz godina s inzulinskim penom, mjerač, pumpa i na kraju Medtronic 780G pumpa. Ova posljednja etapa je svojevrsna revolucija koja je većinu problema koji navodno ulaze u „radni staž“ osobe s dijabetesom poslala u povijest.

 

Medtronic 780G i njezine prednosti

Medtronic 780G pumpu koristim dva mjeseca. Nakon korištenja pumpe u analognom modu, pali se SmartGuard, tzv. pametni način rada pumpe i moja dijabetička rutina se mijenja iz korijena, a puno loših stvari koje ulaze u dijabetički „staž“ postaju stvar prošlosti.

Moja stvarnost postaje ovakva:

–  Moja noćna krivulja je ravna

– Ne budim se zbog hipoglikemija ni hiperglikemija

– Hipoglikemija kao što sam je nekada doživljavala više ni ne postoji

– Ne raspoznajem jesam li u PMS-u po glukozi u krvi

– Manja prehlada prolazi brže, a oscilacije u glukozi su minorne

– Kada popijem par čaša vina, alarm je ugašen, SmartGuard ispravlja eventualne padove šećera

– Sindrom zore me se više ne tiče jer ga pumpa „pegla“

– Sportom se bavim bez straha od hipoglikemija

– Općenito imam više energije i osjećam se zdravije i poletnije

Naravno, sustav 780G je ovime olakšao i život moje obitelji. Moj dečko se više ne budi da mi mjeri šećer ili zbog zvuka alarma i on spava mirno kao ja. Ja sam zadovoljnija, bezbrižnija i radim sve što želim jednom dosada neviđenom lakoćom. Moji roditelji su sretni jer vide da im dijete živi bolje nego prije.

Povjerenje u closed loop sustav

MiniMed 780G nije moja prva pumpa tako da se nisam previše bojala kako ću baratati njome. Prebacila sam stare postavke analogne pumpe koju sam koristila dok se 780G nije uključila u pametan način. Moje intervencije oko pumpe se svode na unos ugljikohidrata i mijenjanje setova. Moje intervencije oko dijabetesa se zapravo svode na vođenje pumpe dok ona vodi moj dijabetes.

Netko bi možda mogao postaviti pitanje je li ugodno prepustiti uređaju brigu o svojoj bolesti. Naizgled razumna briga, no većih sam strahova imala od same sebe (jesam li zamijenila inzuline) ili od stare analogne pumpe (kako je moguća ovakva hipoglikemija, je li pumpa nešto „zeznula“). U pumpu imam potpuno povjerenje, a najteže mi pada kada mijenjam senzore i moram biti u analognom načinu neka dva sata.

 

„Žica“ – prenapuhani protuargument

Budući da sam prije koristila pumpu bez katetera, bila sam skeptična oko toga kako je biti „priključen na žicu“ i hoće li mi to smetati. Iz sadašnje perspektive, kateter nije argument s obzirom na sve što mi je ova pumpa omogućila. Ne samo zato što pozitivne strane ovog sustava nadvladavaju negativne, već i zato što sam kateter zapravo nije problem. U periodu kada plivam, pumpu skinem tih 60 minuta. Kada vježbam jogu pumpa je na meni i ne smeta mi, a kada se bavim zahtjevnijim fizičkim aktivnostima pumpu stavim u pojas (u privremeni način rada namijenjen upravo takvim situacijama).

U posljednje vrijeme pumpu najviše nosim u pojasu koji je posebno napravljen za nju. Druga je opcija grudnjak – lako se zakači za njega. Isto tako, spavanje s pumpom nije zahtjevalo nikakvu prilagodbu jer sam pumpu stavila u džep.

Razumijem da nekim ljudima „žica“ ne može biti opcija zbog životnog stila i hobija, no meni, s mojim svakodnevim aktivnostima je prenapuhani argument.

 

MiniMed 780G i statistika

Što se tiče regulacije, moj TIR prije Medtronic 780G je bio preko 75%, dok trenutno iznosi 85%. Statistički pomak nije toliko velik, ali pomak u životnom stilu je nemjerljiv. Nije brojčano dokazivo, ali vjerujem da bi ovim opuštenim načinom života imala značajno niži TIR da ne koristim closed loop.

 

Sve u svemu

Svakome bih preporučila ovu pumpu. Moj život je puno jednostavniji, moje noći su mirne i prospavane. Generalno mi dijabetes nije u podsvijesti kao što je bio, živim život punim plućima i u punom fokusu. Radeći sve što želim ostvarujem dobru regulaciju s minimalno truda. Aspekt psihološkog tereta je gotovo kompletno nestao i to mi je možda najveća sreća koju sam ostvarila zahvaljujući pumpi Medtronic 780G. Moj najveći strah je zapravo život bez ove pumpe.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann