Rezultati projekta “Organizacijom i znanjem do zdravlja oboljelih od celijakije i dijabetesa”

Projekt “Organizacijom i znanjem do zdravlja oboljelih od celijakije i dijabetesa” čiji nositelj je Udruga CeliVita – Život s celijakijom, proveden je u trajanju od studenog 2021. do veljače 2023., a Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali su kao partneri na projektu.

Provedenim aktivnostima, uz podizanje vlastitih kapaciteta iz raznih područja, stvorili smo preduvjete za dugoročno osnaživanje ugostiteljskog, obrazovnog i javnog sektora s ciljem očuvanja zdravlja oboljelih od celijakije i dijabetesa, kako u svakodnevici tako i u kriznim situacijama.

PROVEDENE AKTIVNOSTI PREMA CILJEVIMA PROJEKTA

Cilj 1: Jačati kapacitete organizacija civilnog društva aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima.

 • Članovi i volonteri udruge CeliVita i ZDD-a pohađanjem edukacija od strane vanjskih dobavljača ojačali su vlastite kapacitete na području digitalnog marketinga, upravljanja ljudskim potencijalima, HACCP standarda, implementacije “gluten free” standarda kod subjekata u poslovanju s hranom te na području korporativnih komunikacija i odnosa s javnošću
 • Provedene su interne edukacije na kojima su članovi organizacija civilnog društva međusobno podijelili saznanja i iskustva u pružanju podrške oboljelima, a predavanja su održale i prim.dr.sc. Zrinjka Mišak, dr.med, prof., dr. sc. Silvija Čuković-Čavka, dr. med,  prim.mr.sc. Manja Prašek, dr.med. i izv. prof. dr. sc. Martina Bituh.
 • Volonteri udruge CeliVita i ZDD-a slušali su posebno pripremljena predavanja iz Osnova dijetetike koja je održala izv. prof. dr. sc. Martina Bituh s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu
 • Volonterke iz udruge CeliVita i ZDD-a sudjelovale su na međunarodnom kongresu nutricionista u Zagrebu, a jedna na PMi forumu
 • Održan je interni NLP praktikum

Cilj 2: Unaprijediti kapacitete organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

 • Uspostavljena je komunikacija s tijelima javne vlasti u vezi propisa koji se odnose na donaciju hrane bez glutena te lijekova i pomagala za osobe s dijabetesom. Prema dobivenim informacijama izrađen je postupnik upravljanja u kriznim situacijama za celijakiju i dijabetes.
 • Na temelju iskustva krize tijekom i nakon potresa na području Sisačko – moslavačke županije izrađeno je aplikativno rješenje koje oboljelima od celijakije i dijabetesa omogućuje prijavu potrebe, a tijelima javne vlasti organizaciju donacija hrane bez glutena te lijekova i pomagala potrebnim oboljelima od dijabetesa. Kreirana WEB GIS platforma na stranici https://kriza.celivita.hr/ i sadrži edukativne materijale za postupanje u kriznim situacijama.Provedena su dva odlaska u potresom pogođena područja. Prvi odlazak je bio u lipnju 2021. kada smo sudjelovali na Volonterskom kampu koji se održao u prostorijama Udruge IKS iz Petrinje u sklopu projekta VolonterIKS 2021, gdje smo pred prisutnima adresirali specifične potrebe oboljelih od dijabetesa i celijakije kako u svakodnevici tako i u kriznim situacijama te saslušali iskustva drugih organizacija civilnog društva i njihova iskustva pomaganja zajednici. U drugom odlasku posjetili smo te saslušali iskustva Dječjeg vrtića Petrinjčica i Ljekarne Kovačiček u Petrinji te od Dijabetičkog društva Grada Siska i Ljekarne Pavlić u Sisku. Neki od zaključaka su da je za vrijeme akutne krize postojala dobra opskrba bezglutenskom hranom, dijabetičkim lijekovima i pomagalima u kriznom periodu nakon potresa te da su ljekarne, s obzirom na opremljenost i educiranost osoblja, adekvatno mjesto na koje se oboljeli mogu obratiti za pomoć ili preporuku.
 • Pohađanjem edukacija iz područja komunikacija i odnosa s javnošću, NLP-a te digitalnog marketinga, ojačali smo kapacitete za aktivno zagovaranje i širenje svijesti, vezano za potrebe oboljelih od celijakije i dijabetesa.

 

 

 

 

 

Cilj 3: Jačati kapacitete organizacija civilnog društva za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond (zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje, dobro upravljanje) na lokalnoj razini.

 • Kreirani su edukativni materijali, scenariji poučavanja za učenike srednjih ugostiteljskih usmjerenja, kako bi se budući kuhari, konobari, slastičari, ali i turistički djelatnici upoznali sa svim potrebama gosta s celijakijom i/ili dijabetesom. Scenariji obuhvaćaju specifična stanja i potrebe oboljelih od celijakije i dijabetesa, s obuhvaćenim aspektom pripreme i posluživanja hrane bez glutena i obroka za oboljele od dijabetesa. U izradi scenarija poučavanja uz partnerske organizacije sudjelovali su i volonteri – studenti PBF-a, a gotove scenarije poučavanja prezentirali smo nastavnicima turističko – ugostiteljskih srednjih škola Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Varaždinske, Međimurske i Zadarske županije. Prikupljene su povratne informacije profesora, koji predaju predmete pripreme i posluživanja hrane, uz pomoć kojih su scenariji modificirani te su spremi za slanje na daljnju verifikaciju u Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

UKRATKO O PARTNERIMA NA PROJEKTU

Udruga CeliVita – Život s celijakijom nositelj je Projekta. Osnovana je 2014. godine od kada  pruža pomoć oboljelima i obiteljima suočenima s dijagnozom celijakije, alergije na pšenicu i preosjetljivosti na gluten i to putem savjetovanja i pružanja relevantnih informacija o prehrani, pravilnom provođenju bezglutenske dijete kao jedine terapije bolesti te pružanjem savjeta o pravima oboljelih i članova njihovih obitelji. CeliVita je djelovala kroz niz samostalnih lokalnih projekata, te još dva EU projekta, kao partner na CD SKILLS projektu  i kao nositelj projekta  Ni u tragovima – Brigom za zdravlje osoba s celijakijom.

Zagrebačko dijabetičko društvo od samog osnutka, 1998. godine pruža podršku osobama s dijabetesom, a širu javnost osvještava o učestalosti ove bolesti kroz izdavanje časopisa ZADI,  redovito objavljivanje edukacijskih i motivacijskih članaka na web stranici udruge, redovite interakcije i edukacije putem društvenih mreža, izradu edukativnih video zapisa na YouTube kanalu. ZDD sustavno provodi projekte za oboljele s dijabetesom tip 1 i tip 2: individualna savjetovališta, edukativna predavanja i motivacijske radionice za oboljele s psihološkim, nutricionističkim i dijabetološkim temama.

Prehrambeno – biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu je jedna od vodećih znanstveno-istraživačkih i nastavnih institucija u Republici Hrvatskoj u području prehrane, prehrambene tehnologije, nutricionizma i biotehnologije a dio znanstvenog rada posvećen je i problematici prehrane osoba oboljelih od dijabetesa i celijakije. Kao partner na projektu, PBF značajno doprinosi  osnaživanju udruga na području dijetoterapije, te sudjeluje u uključivanju i obuci volontera-studenata te u izradi edukativnih materijala za volontere i nastavnike strukovnih ugostiteljskih škola.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zagrebačkog dijabetičkog društva.


 

                  
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann