Novo u Hrvatskoj! Guardianᵀᴹ Connect – sustav za neprekidno praćenje glukoze (CGM)

Sponzorirani članak

Početci sustava za neprekidno praćenje glukoze

Sustav za neprekidno praćenje glukoze, odnosno CGM sustav, medicinski je uređaj koji omogućuje stalan nadzor nad razinom glukoze u potkožnom tkivu. Prvi takav uređaj odobrila je FDA 1999. godine, no bio je namijenjen samo za profesionalnu upotrebu.

Komercijalni modeli postali su dostupni tijekom sljedećih godina, ali su bili vrlo slabo prihvaćeni zbog pogreške mjerenja veće od 20%. Bilo je potrebno još puno godina da CGM postane željeni standard u terapiji dijabetesa. Većina danas dostupnih CGM uređaja sastoji se od tri dijela: malog senzora umetnutog u potkožno tkivo, odašiljača koji prihvaća podatke senzora te ih šalje u treću komponentu, monitor. Većina novijih uređaja ne sadrže zaseban monitor, nego koriste prednosti pametnih telefona korisnika.

GuardianTM Connect sustav

GuardianTM Connect sustav pripada skupini rtCGM, odnosno uređaja koji neprekidno prate glukozu u stvarnom vremenu (rtCGM), bez fizičkog skeniranja senzora. Sustav je namijenjen osobama s dijabetesom svih dobnih skupina koji inzulin primaju putem injekcija, a posebno onima koji imaju česte hipoglikemije, koji žele poboljšati glukoregulaciju bez povećanja broja hipoglikemija te onima s izraženom glukovarijabilnosti.

GuardianTM Connect sustav čine:

  • Senzor GuardianTM Sensor 3
  • Odašiljač GuardianTM Connect (GC)
  • Mobilna aplikacija GuardianTM Connect, te
  • CareLink softver
Mobilna aplikacija GuardianTM Connect
GuardianTM Sensor 3 i Odašiljač GuardianTM Connect (GC)

Uređaj radi tako da maleni senzor, umetnut ispod kože pomoću jednostavnog sertera, tijekom dana i noći mjeri glukozu u međustaničnoj tekućini. Odašiljač se zatim povezuje sa senzorom te bežičnim putem šalje informacije o glukozi primatelju podataka – mobilnoj aplikaciji na telefonu korisnika, koji ima uvid u trenutne vrijednosti glukoze, kao i trendove, u bilo koje vrijeme.

Kroz GuardianTM Connect sustav korisnik može biti upozoren o visokim i niskim vrijednostima glukoze od 10 do čak 60 minuta prije samog događaja.

S obzirom na to da GuardianTM Connect mjeri glukozu svakih 10 sekundi, a prikazuje prosjek svakih pet minuta na zaslonu mobitela, tijekom 24 sata može se prikupiti 288 mjerenja što omogućuje vrlo dinamičnu i stvarnu sliku kretanja glukoze i trendova njezine promjene.

GuardianTM Connect sustav ima prilagodljiva upozorenja koja korisniku omogućuju da dobije informaciju o visokim i niskim vrijednostima glukoze prije nego što se takva stanja dogode. Korisnik može biti upozoren od 10 do čak 60 minuta prije samog događaja. Takva vremenska prednost daje mogućnost osobi s dijabetesom  da predvidi i odgovarajućim postupkom spriječi hiperglikemije i hipoglikemije te održi vrijednosti glukoze unutar željenog raspona.

Prag upozorenja može se postaviti u rasponu od 3,3 do 22,2 mmol/L, odnosno prilagoditi individualnim potrebama korisnika s obzirom na starosnu dob, način života, fizičku aktivnost i slično.

Upozorenja i alarmi su posebno važni tijekom noći te u situacijama kada korisnik ne može sam prepoznati znakove povišenih ili sniženih vrijednosti glukoze.

Kalibriranje omogućuje senzoru visoku točnost mjerenja (MARD 8.7%)[1], što upozorenja i alarme čini vrlo učinkovitim alatom za sprječavanje neželjenih oscilacija glikemije. Kalibraciju je potrebno napraviti najmanje dva puta dnevno (svakih 12 sati).

Mobilna aplikacija GuardianTM Connect ima mogućnost unošenja bilješki vezanih uz davanje inzulina, unos hrane i pojačanu tjelesnu aktivnost kako bi se mogao pratiti njihov učinak na kretanje glukoze.

Podaci se automatski sinkroniziraju s CareLinkTM Personal softverom što roditeljima, bračnim partnerima, prijateljima odnosno osobama koje su odabrane kao skrbnici (Care Partner), omogućuje udaljeni pristup podacima u stvarnom vremenu.

Care Partneri će primati upozorenja o akutnim zbivanjima i putem tekstualnih (SMS) poruka na vlastitom mobilnom uređaju.

Dodatno, velik broj podataka koji GuardianTM Connect prikuplja u CareLink softver, olakšavaju korisniku, ali i liječniku, donošenje odluka vezanih uz liječenje i terapiju. Kroz CareLink izvještaje korisnik i dijabetolog mogu vidjeti prosječnu vrijednost glukoze, vrijeme provedeno u ciljnim rasponima (Time in Range 3,9 – 10,0 mmol/l), obrasce ponašanja i unešene količine ugljikohidrata.

[1] Mark P Christiansen, Satish K Garg et all: Accuracy of a Fourth-Generation Subcutaneous Continuous Glucose Sensor.Diabetes Technol Ther. 2017 Aug;19(8):446-456.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann