Ulicama grada – svjesnost o dijabetesu

Preuzeto iz časopisa ZADI br.4/2021.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog, na rođendan Fredericka Bantinga koji je zajedno s Charlesom Bestom prije 100 godina uspješno izolirao hormon inzulin, jedan od najvažnijih otkrića u liječenju šećerne bolesti. Otkriće inzulina promijenilo je svijet. Inzulin je od tada spasio milijune života i smatra se jednim od najvećih medicinskih dostignuća svih vremena.

Od 2021. do 2023. godine tema Svjetskog dana šećerne bolesti je „Dostupnost zdravstvene skrbi osobama sa šećernom bolešću“, koju, kao i svake godine, proglašava IDF (engl. International diabetes federation) sa sloganom „Kada, ako ne sada?“.

Stoljeće nakon otkrića inzulina, milijuni ljudi s dijabetesom u svijetu nemaju dostupnu skrb koja im je potrebna u liječenju ove bolesti. Bez odgovarajućeg liječenja i potpore, osobe s dijabetesom u riziku su od ozbiljnih i po život opasnih komplikacija.

Dijabetes je treći vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a posebice je zabrinjavajući podatak da jedna od dvije oboljele osobe ne zna da ima dijabetes.

Kao i svake godine, Zagrebačko dijabetičko društvo pridružuje se velikomu broju udruga cijeloga svijeta u obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti organizirajući razne aktivnosti.

Od iznimne je važnosti kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu (njegovoj prevenciji, ranom otkrivanju, pristupu skrbi i liječenju), kako u široj javnosti, tako i među svim dionicima u društvu koji mogu utjecati na pozitivne promjene.

Tramvaj svjesnosti

Projektom pod nazivom „Ulicama grada – svjesnost o dijabetesu“ željeli smo doprinijeti razmišljanju naših građana te ih potaknuti na prepoznavanje simptoma dijabetesa i, ako se za to pokaže potreba, djelovanje.

Tako je tijekom mjeseca studenog, s ciljem podizanja svjesnosti o dijabetesu, zagrebačkim ulicama prometovao poseban tramvaj linije broj 13, na kojemu su bile istaknute značajne statističke poruke o dijabetesu, kao i konkretni koraci koji upućuju na to što treba učiniti. S namjerom da se građani informiraju o predijabetesu i dijabetesu, istaknuta je bila i naša mrežna stranica.

Proveli smo i evaluacijski upitnik o tome koliko naši građani znaju o dijabetesu, jesu li i sami usvojili zdraviji način života te imaju li u svojoj okolini osobu s dijabetesom? Sve ovo upitali smo nekoliko slučajnih prolaznika i putnika u takozvanom tramvaju svjesnosti o dijabetesu.

Video možete pogledati ovdje.

Zahvaljujemo partnerima koji zajedno s nama doprinose svijesti građana – Novo Nordisku, HEP-u i ZET-u.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann