14. svibnja – Hrvatski dan šećerne bolesti?

Još jedan dan posvećen dijabetesu – prijedlog Vlade RH

Danas, na 94. sjednici Vlade RH na Dnevnom redu se između ostalog našla točka koja govori o dijabetesu. Konkretnije, govorilo se o prijedlogu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora o proglašenju 14. svibnja „Hrvatskim danom šećerne bolesti.“

Naime, ovaj je Odbor još 25. studenoga 2021. godine na tematskoj sjednici spomenuo kako je uputio u proceduru Prijedlog za proglašenjem 14. svibnja “Hrvatskim danom šećerne bolesti” kako bi, kako su naveli, dali dodatnu važnost temi dijabetesa dva puta godišnje.

Vlada RH prihvatila je te predlaže Hrvatskome saboru da prihvati Prijedlog odluke o proglašenju 14. svibnja „Hrvatskim danom šećerne bolesti.“

Svakako, pozitivna je vijest da su se izvršna, a vjerujemo uskoro i zakonodavna vlast, na temelju Prijedloga Odbora, odlučile jedan dan posvetiti svjesnosti o dijabetesu. Unatoč tome što se o dijabetesu mora govoriti baš svaki dan – od poticanja svijesti građana, dostupnosti lijekova i onoj financijskoj, kvalitetnoj te individualiziranoj medicinskoj skrbi, edukaciji pa do sve do pružanja psihološke potpore – što kao Udruga zagovaramo i unutar svojih ovlasti, pružamo, ipak, vjerujemo da je ovaj Prijedlog, pozitivan iskorak naprijed.

Vjerujemo da će Sabor također potvrditi ovaj prijedlog te da ćemo uskoro imati još jedan važan datum u kojem će se reflektori javnosti imati prilike upaliti još jednom u godini.

Važna poruka za Tebe, dragi čitatelju!

Bilo da ste osoba s dijabetesom, imate nekoga u obitelji s dijabetesom ili pak sumnjate i želite znati više – važno je da ne čekate Hrvatske, odnosno Svjetske dane dijabetesa, već se informirate, upijate, tražite i pitate svakodnevno. Zagrebačko dijabetičko društvo jedna je od potpora koja nudi sve navedeno i mnogo više.

Potom ćemo zajedno (nadamo se sunčanog) 14. svibnja – kako je naveo ministar Beroš – još jednom doprinijeti utjecaju na unapređenje zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju kvalitete života oboljelih.

Vidimo se na nekoj od aktivnosti. Dolaziš?

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann