Nove studije potvrdile: FreeStyle Libre sustav poboljšava HbA1c kod osoba s dijabetesom tipa 2 na GLP-1 lijekovima

Na nedavno održanoj ATTD konferenciji u Firenci predstavljeni su rezultati dviju studija koje su pokazale da oboljeli od dijabetesa tipa 2 koji koriste GLP-1 lijekove u kombinaciji s FreeStyle Libre sustavom postižu značajno bolji HbA1C, u usporedbi s onima liječenim samo GLP-1 lijekovima.

Na 17. ATTD konferenciji (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes), koja se ove godine održala od 6. do 9. ožujka u Firenci, Abbott, globalni lider u zdravstvenoj skrbi, predstavio je rezultate dviju studija iz stvarnog života1,2 koje su pokazale kako osobe s dijabetesom tipa 2 koje koriste istovremeno GLP-1 lijekove i FreeStyle Libre sustav postižu značajno bolji HbA1c od onih koji su isključivo na GLP-1 lijekovima. Bolji rezultati HbA1c, važnog indikatora kontrole glikemije kojim se izražava prosječna razine glukoze u krvi u posljednja tri mjeseca, postignuti su bez obzira na trajanje i tip GLP-1 lijekova ili vrstu inzulinske terapije1.

 

GLP-1 lijekove dijabetolozi sve više prepisuju osobama s dijabetesom tipa 2 zbog njihovog učinka na smanjivanje razine šećera u krvi, ali i na smanjenje tjelesne težine. Naime, razina šećera u krvi počinje rasti nakon obroka pa GLP-1 lijekovi potiču tijelo na oslobađanje više inzulina, što u konačnici pomaže sniziti razinu šećera u krvi. Istovremeno, djeluju i na smanjenje apetita, što dovodi do manjeg unosa hrane i gubitka težine. Održavanje zdrave tjelesne težine, pokazale su ranije studije, omogućuje pak lakšu kontrolu dijabetesa3.

 

NOVI UVIDI O POZITIVNIM UČINCIMA FSL SUSTAVA I GLP1 LIJEKOVA

 

No, dvije nove studije predstavljene na ovogodišnjem ATTD-u donijele su nove spoznaje o benefitima ovih lijekova za oboljele od dijabetesa tipa 2 kada se koriste zajedno s FreeStyle Libre sustavom, CGM zdravstvenom tehnologijom koja omogućuje uvid u razinu glukoze u stvarnom vremenu. Naime, FreeStyle Libre sustav na domaćem tržištu jedini mjeri glukozu svake minute te oboljelima omogućuje lakše pridržavanje terapije i zdravijeg načina života, što je izrazito važno kod dijabetesa tipa 2 koji, ako se ne kontrolira, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija koje uključuju bolesti srca, krvnih žila, očiju, bubrega i živčanog sustava.

 

Glavni zaključci iz prve studije pokazali su da se kod osoba s dijabetesom tipa 2 i HbA1c-om od 8 posto ili više, samo šest mjeseci nakon uključivanja FreeStyle Libre sustava u tretman liječenja, prosječna razina glukoze u krvi smanjila za 1,5 posto. Rezultati u prvoj studiji su bili neovisni o trajanju ili vrsti GLP1 lijekova ili inzulina1.

 

Također, primijećeno je još veće smanjenje HbA1c kada su osobe s dijabetesom tipa 2 koristili istovremeno GLP-1 i FreeStyle Libre sustavza 2,4 posto manji HbA1c u odnosu na istu skupinu pacijenata koji su koristili samo GLP-1 lijekove i koji su svoj HbA1c smanjili za 1,7 posto2.

 

„Analize podataka potvrđuju da ljudi koji koriste GLP-1 lijekove za upravljanje dijabetesom mogu postići još bolje rezultate ako ih koriste zajedno s FreeStyle Libre tehnologijom“, izjavio je dr. Mahmood Kazemi, glavni medicinski službenik za Abbottovo poslovanje s dijabetesom te dodao kako ovakva vrsta komplementarnog odnosa nije neuobičajena u liječenju dijabetesa.

 

„FreeStyle Libre sustav koristan je pratitelj terapije GLP-1 lijekovima, pružajući podatke u stvarnom vremenu koje osobe s dijabetesom mogu koristiti za pozitivne promjene u ponašanju i sigurno upravljanje korištenjem spomenutih lijekova.“

 

FreeStyle Libre tehnologija najviše je korištena zdravstvena tehnologija za jednostavno praćenje glukoze s više od 5,5 milijuna korisnika diljem svijeta3.

 

Kućište senzora, FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke su zaštićene marke društva Abbott.

©2024 Abbott ADC-90095 v 1.0 Abbott Laboratories d.o.o., Koranska 2, Zagreb.

 

1 Miller E et al. FreeStyle Libre improves HbA1c in people receiving GLP-1 therapy for type 2 diabetes. Presented at ATTD 2024

2 Wright E et al. Initiating GLP-1 therapy in combination with FreeStyle Libre provides greater benefit compared to GLP-1 therapy alone. Presented at ATTD 2024

3 https://www.cdc.gov/diabetes/managing/healthy-weight.html

4 Data on file, Abbott Diabetes Care, Inc.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann