Obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti

Cijeli mjesec studeni posebno posvećujemo dizanju svijesti o šećernoj bolesti. Međutim, centralno događanje u svim zemljama svijeta odvija se na sam Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenoga, kada se prisjećamo datuma rođenja izumitelja inzulina, Kanađanina Sir Fredericka Bantinga.

Zagrebačko dijabetičko društvo je tim povodom izašlo na ulice grada. Na posve inovativan način približili smo se našim građanima – vožnjom u posebno uređenom tramvaju ZET-a. Kroz frekventne trase našeg užurbanog grada, unutar dva sata vožnje, izvršeno je ukupno 300 mjerenja šećera u krvi. Od ovog ukupnog broja, detektirali smo 6 osoba odrasle dobi s povišenom vrijednosti šećera u krvi, dok ih je 3, također s povišenom vrijednosti, već imalo dijagnozu tipa 2 šećerne bolesti. Svi novootkriveni dobili su pomoć i upute stručnog medicinskog tima KB-a Sveti Duh.

Budući da je ovaj dan, kada se prisjećamo i odajemo počast čovjeku čijim se otkrićem inzulina u prvoj polovici 20.-og stoljeća danas šećerna bolest drži pod kontrolom, posebno važan za nas oboljele ipak je važno naglasiti da je ovaj dan ujedno važan radi podizanja svijesti javnosti o uzlaznom trendu nedijagnosticiranih oboljelih, poglavito tip 2. O ovoj statistici govori i posljednje, 9. izdanje, IDF-ovog Diabetes Atlasa.

Zato nam je iznimno drago što je naš glas odjeknuo na mnogim medijskim kanalima – tiskanim, pisanim, radijskim i tv kanalima. Zahvaljujemo se svim vrijednim djelatnicima koji su na ovaj način bili naša produžena ruka u širenju poruke svijesti o šećernoj bolesti.

Našu tramvajsku avanturu nastavili smo Danom otvorenih vrata prostorija Zagrebačkog dijabetičkog društva gdje su se okupili mnogi oboljeli te dobili savjete dijabetologa i nutricionista.

Svjetski dan šećerne bolesti završili smo sudjelovanjem na predavanju, organiziranom od strane Studentske sekcije za promociju pravilne prehrane i zdravlja Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na temu Dijabetes tip 1 o kojoj je govorila dr. Maja Vinković s KBC-a Zagreb.

Za kraj, prenosimo podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

U Republici Hrvatskoj je 2018. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 303 992 osobe s dijagnozom šećerne bolesti i procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih oko 500 000.

ZAHVALE

  • zahvaljujemo svim volonterima, obiteljima i osobama sa šećernom bolesti koje su se uključile u projekt „Ulicama grada – svjesnost o dijabetesu“,
  • medicinskom osoblju KB-a Sveti Duh koji su također bili s nama i širili svijest o šećernoj bolesti, a to čine i dalje. Stoga, ukoliko ih vidite na hodnicima kliničke bolnice u plavim ZDD majicama, slobodno im zaplješćite! Ovo su volonteri na kvadrat! :)
  • svim medijskim kućama koje su nas pratile u tramvaju, izvan njega, ali i svih ovih dana bile naša produžena ruka u širenju svijesti o šećernoj bolesti,
  • djelatnicima ZET-a koji su nas pratili u tramvaju i napravili kratak izvještaj,
  • Studentskoj sekciji za promociju pravilne prehrane i zdravlja Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Zahvaljujemo Svenu Čustoviću na vrhunskim kadrovima! <3 Video je dostupan i na našem YouTube kanalu.

Cjelokupnu fotogaleriju jučerašnjeg spektakla pogledajte na poveznici.

Svjetski dan šećerne bolesti 2019.-videozapis

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann