6. Obiteljski kamp – listopad 2019.

6. Obiteljski kamp – listopad 2019.

Izvještaj ZDD-a o održanom 6. Obiteljskom kampu

Zagrebačko dijabetičko društvo 6. godinu zaredom organiziralo je Obiteljski kamp koji okuplja djecu i adolescente sa šećernom bolesti i njihove obitelji. Održao se od 5. do 7. listopada 2019. u Crvenoj Luci u Biogradu na Moru te se okupilo 160 sudionika.

Kamp je organiziran tako da je pozvano 14 obitelji s iskustvom i 26 obitelji u kojih je tijekom ove godine kod djeteta otkrivena šećerna bolest. Osim obitelji članova Zagrebačkog dijabetičkog društva, u Kampu su sudjelovale obitelji iz Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Rijeke, Splita, Siska, Samobora, Šibenika, Varaždina i Zadra.

Kao što smo i očekivali, Kamp je svim sudionicima pružio cjelokupnu edukaciju o važnosti svih ključnih elemenata u kvalitetnom i uspješnom zbrinjavanju šećerne bolesti (pravilna i uravnotežena prehrana i redovita samokontrola, kontinuirana tjelesna aktivnost te psihološka podrška obiteljima), kao i motivaciju za uspješnije nošenje sa svakodnevnim izazovima, što ih donosi život sa šećernom bolesti.

 

Svi postavljeni ciljevi Obiteljskog kampa ispunjeni su te je Kamp dobio brojne pozitivne komentare i reakcije sudionika. Članci o navedenome dostupni su u novom broju časopisa ZADI.  Cjelokupnu galeriju slika, na kojima zahvaljujemo našim vrijednim fotografima, pogledajte ovdje.

Kamp smo otvorili uvodnim govorom zahvale predsjednice Zagrebačkoga dijabetičkog društva, prim. mr. sc. Manje Prašek, dr. med.

Nakon toga uslijedio je videouradak „Slatki filmić“ u kojemu se svako dijete predstavilo kao sudionik Kampa.

 

Tvrtku Medtronic/Mediligo predstavljala je Mirna Tomljanović, med. techn., koja je prezentirala MiniMed 640G™ SmartGuard™ sustav infuzijske inzulinske pume i kontinuiranog mjerenja glukoze te su roditelji imali prilike vidjeti i isprobati novu inzulinsku pumpu.

Doc. dr. sc. Gordana Stipančić održala je predavanje „Senzorom potpomognuta terapija inzulinskom pumpom“ iz kojega su roditelji saznali što je to, koje su komponente potrebne, koje su prednosti, kako se koristi te kako interpretirati rezultate dobivene kontinuiranim praćenjem glukoze.

Stručno predavanje „Komplikacija šećerne bolesti na očima“ održala je prim. dr. sc. Martina Tomić, dr. med., spec. oftalmolog, koja je istaknula kako su izuzetno važni redoviti kontrolni oftalmološki pregledi radi pravovremenog otkrivanja početnih promjena u očima. Nakon predavanja, prim. Tomić posebnom je kamerom specijaliziranom za stražnji očni segment, uz odobrenje roditelja, svoj zainteresiranoj djeci napravila screening preglede. Svi su rezultati bili savršeni.

Ivona Poljak, mag. psih., održala je radionicu pod nazivom „Što nas brine u životu sa šećernom bolesti“, koja je potakla diskusiju roditelja o što boljem prihvaćanju šećerne bolesti.

Dr. sc. Marina Grubić, prof. psihologije, održala je interaktivno predavanje za osnaživanje roditelja pod nazivom „Roditelji – partneri u dijabetesu“ o psihosocijalnim potrebama, kako djece sa šećernom bolesti, tako i njihovih roditelja te pružila mnogo savjeta.

Ines Jakopanec, vrhunska vaterpolistica i osoba sa šećernom bolesti tip 1, održala je korisno motivacijsko druženje koje je nadahnulo djecu svih uzrasta.

Iznimno smo počašćeni što nam se ove godine u Kampu pridružio i održao predavanje pod nazivom „Preporuke u praćenju razina glukoze unutar ciljnog raspona – Time In Range putem senzora – Međunarodni konsenzus o TIR ciljevima“ cijenjeni prof. Tadej Battelino, liječnik pedijatar i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Ljubljani. Profesor Battelino svjetski je poznati dijabetolog, sudionik mnogih stručnih konferencija te jedan od organizatora poznate tehnološke konferencije ATTD, na kojoj se govori o dijabetičkoj tehnologiji koja znatno olakšava i podiže kvalitetu života oboljelog.

Njegova prisutnost u Kampu bila je ujedno i prigoda da ga proglasimo počasnim članom Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Velika prednost Kampa su individualna savjetovanja sa psiholozima i nutricionistom.

Savjetovanje s Mijom Duvnjak, mag. nutr. o pravilnoj prehrani i odabiru namirnica uvelike je pomoglo roditeljima i djeci da shvate koje namirnice trebaju konzumirati i u kojoj mjeri. Isto tako, naša je Mia održala i predavanje o svojim vlastitim iskustvima koje je zbog dijabetesa primijenila u prehrani.

Kao i svake godine, najtraženiji su bili termini individualnih savjetovanja kod psihologinja, dr. sc. Marine Grubić i Ivone Poljak, mag. psih., koja služe kako bi roditelji mogli postaviti pitanja koja ih brinu u ponašanju njihove djece ili mogućim reakcijama prilikom suočavanja s određenim situacijama.

 

Tvrtka Abbott Laboratories i medicinski specijalisti pobrinuli su se da zainteresirani korisnici FreeStyle Libre sustava dobiju odgovore na razna pitanja. Tako im je dodatno pojašnjeno što je to razina glukoze pomoću ambulantnog glukoznog profila (AGP). Isto tako, detaljno su dobili informacije o programu koji generira vizualna izvješća koja daju pregled razina glukoze, njezinih trendova te obrazaca kretanja tijekom vremena.

Osim navedenog, tijekom Kampa su organizirane i radionice predstavljanja novih tehnologija u svijetu dijabetesa te je Ivica Šuran odgovarao na pitanja svih zainteresiranih na koji način stvoriti vlastiti closed-loop sustav te kako isti i održavati.

Svaki dan poslije doručka svi smo vježbali na plaži Crvene Luke, uz more. Vježbe je vodio Marko Antunović prof. kineziologije, koji nam je ukazao na važnost tjelesnih aktivnosti, kako u životu djece s dijabetesom, tako i odraslih.

Stručne odgojiteljice Ivana Buzjak i Silva Benc, koje su i same osobe sa šećernom bolesti dugi niz godina, svakodnevno su se brinule za najmlađe sudionike, kako bi roditelji mogli bezbrižno slušati predavanja i sudjelovati u radionicama.

Na raspolaganju svim sudionicima, a posebno djeci i adolescentima, bili su Ana, Darija, Davor, Ines i Sofija, koji su na temelju vlastitih primjera pokazali kako šećerna bolest nije prepreka za normalan život, kao ni za ostvarenje svih svojih snova.

Iako je osnovni cilj ovoga Kampa bilo učenje, upoznavanje i psihološka podrška, s druge strane, jednaku smo pozornost usmjerili i na zabavu i druženje, jer su socijalne vještine i povezanost djece i roditelja koji su u sličnoj situaciji od neizmjerne važnosti pa se taj dio života nikada ne smije zanemariti. Tako smo pripremili veseli program uz karaoke gdje smo mogli čuti prave talente, a i svi smo zajedno proslavili čak dva rođendana. Također, vjerujemo da je organizirani posjet Fun Parku Biograd na kraju boravka izmamio puno osmijeha i radosti za djecu, a i ponekog roditelja.

Upoznavanje i druženje u neformalnome okruženju sudionicima je omogućilo izravnu razmjenu iskustava i znanja, davanje i primanje podrške i ohrabrenja, odnosno njihovo međusobno zbližavanje i bolju komunikaciju.

Neopisivo smo zahvalni na tako lijepom smještaju, krasnom boravku i prelijepom gostoprimstvu, zahvaljujući velikodušnosti i susretljivosti predsjednika Uprave i vlasnika Crvene Luke Hotela & Resorta, gospodina Piera Paola Prodija, generalnog direktora Danijela Nekića, referenta banketne prodaje Ivana Musića, direktora hrane i pića Marka Raspovića te spremnosti svih djelatnika da nam pomognu.

Obiteljski je kamp mjesto u kojemu su svi sudionici jedna velika, slatka obitelj.

Toj obitelji priključili su se i sponzori i donatori koji su nam omogućili boravak u prekrasnom Hotelu i Resortu Crvena Luka u Biogradu na Moru.

 

Posebnu zahvalu upućujemo našemu glavnom sponzoru, tvrtki Novo Nordisk Hrvatska, koji kontinuirano, od prve godine prepoznaje važnost ovoga projekta i omogućava njegovo uspješno ostvarenje.

 

Upućujemo zahvale i ostalim tvrtkama koje su nas financijski podržale:

Abbott, Bauerfind, Medtronic, Mediligo, Roche, Sanofi i Salvus.

 

Zahvaljujemo na svim bogatim donacijama proizvoda koje su nam poklonili: DM-drogerie markt Hrvatska, Jamnica, Koestlin, Coca-Cola Adria, Marjan voće i obitelj Martić. Zahvaljujemo Mariju Nokaju, vlasniku zagrebačke Zlatarne Mario – Lapidarium u Radićevoj ulici 10 i Silviju Hrnčiru na izradi umjetničkog djela u obliku medaljona za našeg počasnog člana.  Zahvaljujemo autoprijevozniku Čazmatrans Promet, koji je s nama od prve godine Kampa, kao i vozačima koji su nas sigurno dovezli na odredište i natrag našim kućama. Zahvaljujemo svim sudionicima Kampa, svim volonterima, organizacijskom timu i predavačima.

 

Zagrebačko dijabetičko društvo

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann