Održan je 9. Obiteljski kamp ZDD-a

Izvještava: Darija Cerin

Kamp je organiziran tako da je pozvano 10 obitelji s iskustvom i 30 obitelji u kojih je tijekom ove ili prošle godine kod djeteta otkrivena šećerna bolest. Osim obitelji članova Zagrebačkog dijabetičkog društva, u Kampu su sudjelovale obitelji iz Bjelovara, Cresa, Čakovca, Dubrovnika, Karlovca, Kutjeva, Rijeke, Pule, Splita, Siska, Samobora, Slatine, Šibenika, Omiša, Osijeka, Našica, Gospića i Vodica. Ukupno je bilo 160 sudionika, a od toga 41 dijete s dijabetesom.

Kao što smo i očekivali, Kamp je svim sudionicima pružio cjelokupnu edukaciju o važnosti svih ključnih elemenata u kvalitetnom i uspješnom zbrinjavanju šećerne bolesti (pravilna i uravnotežena prehrana i redovita samokontrola, kontinuirana tjelesna aktivnost te psihološka podrška obiteljima), kao i motivaciju za uspješnije nošenje sa svakodnevnim izazovima, što ih donosi život sa šećernom bolesti.

Prvi dan Kampa

Prvi dan Kampa smo započeli s nutricionizmom.

Predavanje „Prehrana u promjenjivim uvjetima“  pa nakon toga radionica „Primjeri iz svakodnevnice“ održala je Tihana Šadek, mag. nutr., za roditelje. Paralelno za djecu i tinejdžere su održane radionice međusobnog upoznavanja pod vodstvom Ivone Poljak, mag. psih. te predavanje i radionica na temu nutricionizma, prilagođeno za djecu po godištima.

Cijelo vrijeme održavanja Kampa, smo putem live streama prenosili predavanja i radionice za sudionike koji su se prijavili online za sudjelovanje.

Drugi dan Kampa

Drugi dan Kampa bio je namijenjen za psihologiju i tehnologiju.

Predavanje te radionicu za roditelje pod nazivom „Rastimo zajedno s dijabetesom“ održala je dr.sc. Marina Grubić, prof. psiholog. A dvije radionice za djecu razvrstanu po godištima, pod nazivom „Možeš? Mogu ako …“ i „Možeš? Mogu, ali neću …“ je održala Ivona Poljak, mag. psiholog.

Poslije podne je bilo za tehnologiju, tako je za roditelje prof. dr. sc. Gordana Stipančić, održala predavanje „Tehnologija u promjenjivim uvjetima“.

Radionicu pod nazivom „Upoznaj tehnologije“ su nam pomogli održati predstavnici farmaceutskih tvrtki kako bi zainteresirani mogli dobiti točne i stručne odgovore.  Za djecu i tinejdžere je za to vrijeme održana motivacijska radionica „Osjećam i mislim”. A zajedno smo pogledali dokumentarac „Siguran ispod duge” koji smo isto live streamali.

Velika prednost Kampa su individualna savjetovanja sa psiholozima i nutricionistom.

Savjetovanje s Tihanom Šadek mag. nutr. o pravilnoj prehrani i odabiru namirnica uvelike je pomoglo roditeljima i djeci da shvate koje namirnice trebaju konzumirati i u kojoj mjeri.

Kao i svake godine, najtraženiji su bili termini individualnih savjetovanja kod psihologinja, dr. sc. Marine Grubić i Ivone Poljak, mag. psih., koja služe, kako bi roditelji mogli postaviti pitanja koja ih brinu u ponašanju njihove djece ili mogućim reakcijama prilikom suočavanja s određenim situacijama.

Svaki dan poslije doručka svi smo vježbali na plaži Crvene Luke, uz more.

Treći dan Kampa

Treći dan Kampa smo posvetili pravima i savjetima. Održano je predavanje „Prava i obveze u svakodnevnici” koje je vodio roditelj s iskustvom Tvrtko Mrkonjić uz pomoć institucija: Centar za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja, više odgojno-obrazovnih institucija i Dječje pravobraniteljica. Na temelju njihovih odgovora pripremljena je prezentacija. Nakon toga obitelji s iskustvom vodili su motivirajuću radionicu pod nazivom „Savjeti i trikovi dijabetesa“.

Za djecu i tinejdžere su sve dane održavanja Kampa bile na raspolaganju moderatorice radionica koje su i same osobe sa dijabetesom Antonija, Andrijana, Antonia, Doris, Ines i Sofija.

Stručne odgojiteljice Ivana, Ina i Silva, koje su i same osobe sa šećernom bolesti dugi niz godina, svakodnevno su se brinule za najmlađe sudionike, kako bi roditelji mogli bezbrižno slušati predavanja i sudjelovati u radionicama.

Iako je osnovni cilj ovoga Kampa bilo učenje, upoznavanje i psihološka podrška, s druge strane, jednaku smo pozornost usmjerili i na druženje, jer su socijalne vještine i povezanost djece i roditelja koji su u sličnoj situaciji od neizmjerne važnosti pa se taj dio života nikada ne smije zanemariti. Tako smo pripremili edukativni kviz gdje smo mogli čuti razno razne odgovore. Također, vjerujemo da je organizirana „Potraga za blagom“ izmamila puno osmijeha i radosti za djecu i tinejdžere, a i ponekog roditelja.

Upoznavanje i druženje u neformalnome okruženju sudionicima je omogućilo izravnu razmjenu iskustava i znanja, davanje i primanje podrške i ohrabrenja, odnosno njihovo međusobno zbližavanje i bolju komunikaciju.

Ovogodišnji Obiteljski kamp posebno je bio uspješan a brojne pozitivne osvrte sudionika moći ćete pročitati u izdanju našeg časopisa ZADI kao i rezultate evaluacijskih anketa koje smo proveli među roditeljima i djecom po završetku Kampa.

Snimke Obiteljskog kampa po danima su dostupna svima. Pogledati ih možete ovdje.

Glavni partner

Partneri

Donacije proizvoda za sudionike Kampa

Opservacija Ivone Poljak – doživljaji 9. Obiteljskog kampa na temelju evaluacijskih upitnika 

U sljedećem tekstu s ponosom predstavljamo rezultate evaluacije koje roditelji i djeca već tracdicionalno ispunjuju nakon sudjelovanja u Obiteljskom kampu. Zašto s ponosom? Jer je ove godine Obiteljski kamp, već deveti po redu (!!!) održan uživo nakon dvije godine pauze zbog svjetske pandemije te ovi rezultati prikazuju rezultate truda, motivacije i međusobne potpore sveukupnog organizacijskog tima i svih sudionika zajedno. Ipak, bilo je omogućeno djelomično slušanje predavanje online putem za sve one koji nisu bili u mogućnosti biti s nama u Crvenoj Luci.

Pa kako je to sve bilo?

Kamp je proveden od 22.-24.travnja u resort hotelu Crvena Luka u Biogradu na Moru, a za neka predavanja omogućen je i online prijenos. U kampu je sudjelovalo ukupno 40 obitelji, od koji je 10 onih s dugogodišnjim iskustvom šećerne bolesti u djeteta, a kod 30 obitelji šećerna je bolest dijagnosticirana djetetu tijekom ove ili prošle godine.

Za radionice i zabavni program nije bilo omogućeno online sudjelovanje kako bi se osigurala povjerljivost i privatnost iznesenih sadržaja za sudionike. Sudionicima je na raspolaganju bio tim predavača – liječnika, nutricionista i psihologa te su im omogućena i individualna savjetovanja nutricionista i psihologa. Paraleno sa sekcijom predavanja ili radionica za roditelje,za djecu, po dobnim skupinama, bio je organiziran program radionica i igraonica kako svima bilo omogućeno maksimalno sudjelovanje u bogatom programu.

Kakve su ocjene ovakve izvedbe te koji su prijedlozi za poboljšanje i podstrek, bit će navedeno u nastavku teksta. Cilj je naših evaluacija saznati kojim su sadržajima sudionici zadovoljni te što bismo mogli napraviti još korisnijim za sljedeću godinu.

Na kraju provedenog programa, evaluacije je ispunilo 27 obitelji, sa zasebno ispunjenim podacima za roditelje i djecu. U ocjeni ukupnog zadovoljstva održanim kampom, prosječna je ocjena 4,96 (na skali od 1 do 5, pri čemu je 1- u potpunosti nisam zadovoljan/-a, a 5-u potpunosti sam zadovljan/-a). Gledajući po zasebnim sadržajima, najveće je zadovoljstvo roditelja sadržajima na temu psihologije (radionicama, predavanjem i izmjenom iskustava na temu psihologije), motivacije i osnaživanja. Vrlo je visoko zadovoljstvo organizacijskim i animatorskim timom 9. Obiteljskog kampa koji se svojski trudio da svi sdržaji budu provedeni na kvalitetnoj razini. Na pitanje što se roditeljima najviše svidjelo uvjerljivo je na prvom mjestu i glavna misao vodilja ovog kampam, a to je ˝ Razmjena iskustava s drugim roditeljima˝. Posebne su pohvale upućene srdačnosti i trudu organizatorima i volonterima, te izbor mogućnsoti za djecu kad su roditelji na predavanjima. Upravo je to jedan od razloga korisnosti ovih evaluacija pomoću kojim smo svake godine radili na usavršavanju programskih sadržaja.

Navedene dvije zamjerke ovogodišnjem kampu bilo je prekratko trajanje kampa i zahtjevan raspored s premalo slobodnog vremena. Kako bi ovaj kamp bio edukativan , potrebno je ponuditi bogat sadržaj i imati sve važne teme zastupljene, što, nažalost, ostavlja premalo vremena za slobodne sadržaje.

Prijedlozi za naredne kampove uključuju kreiranje sadržaja u kojima bi zajedno sudjelovali i roditelji i djeca (osim kviza), sportske aktivnosti i teme oko izgaranja kod roditelja. Prilikom planiranja sljedećeg kampa, ovi će se prijedlozi uzimati u obzir.

Zadovoljstvo smještajem u smislu zadovoljstva sobama i hranom 78% sudionika ocijenilo je izvrsnim ocjenama, prostor predavaone je 81% sudionika ocijenio izvrsnim ocjenama, a čak 89% sudionika je dalo ocjenu izvrstan prehrani u sklopu hotela. Najviše je obitelji o kampu saznalo preko Facebook stranica (Zagrebačkog dijabetičkog društva i drugih udruga), Internet stranica Zagrebačkog dijabetičkog društva i svojih prijatelja. Svi roditelji bi sudjelovanje u kampu preporučili drugim obiteljima što nam daje poticaj za nastavak! I hvala vam na tome!

Sadržajima kojima su djeca i mladi posebno izrazili zadovoljstvo su radionice Motivacija: razgovor s moderatorima uz poticajne kartice na engleskom, likovna radionica Dijabetes i ja, Lov na blago i pripreme za igrokaz. Sugestije za dalje uključuju planiranje ponešto više slobodnog vremena, dulje trajanja kampa i nastavak ovog projekta.

Nskon provedenog i devetog po redu Obiteljskog kampa Zagrebačkog dijabetičkog društva zaključuje se kako je ovo iznimno vrijedan i koristan projekt te ovom prilikom zahvaljujem svima uključenima na sudjelovanju, pomoći i podršci.

 

U iščekivanju kampa sljedeće godine – pazite na sebe, odmarajte i veselite se!

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann