Održan je 9. Obiteljski kamp ZDD-a

Izvještava: Darija Cerin

Kamp je organiziran tako da je pozvano 10 obitelji s iskustvom i 30 obitelji u kojih je tijekom ove ili prošle godine kod djeteta otkrivena šećerna bolest. Osim obitelji članova Zagrebačkog dijabetičkog društva, u Kampu su sudjelovale obitelji iz Bjelovara, Cresa, Čakovca, Dubrovnika, Karlovca, Kutjeva, Rijeke, Pule, Splita, Siska, Samobora, Slatine, Šibenika, Omiša, Osijeka, Našica, Gospića i Vodica. Ukupno je bilo 160 sudionika, a od toga 41 dijete s dijabetesom.

Kao što smo i očekivali, Kamp je svim sudionicima pružio cjelokupnu edukaciju o važnosti svih ključnih elemenata u kvalitetnom i uspješnom zbrinjavanju šećerne bolesti (pravilna i uravnotežena prehrana i redovita samokontrola, kontinuirana tjelesna aktivnost te psihološka podrška obiteljima), kao i motivaciju za uspješnije nošenje sa svakodnevnim izazovima, što ih donosi život sa šećernom bolesti.

Prvi dan Kampa

Prvi dan Kampa smo započeli s nutricionizmom.

Predavanje „Prehrana u promjenjivim uvjetima“  pa nakon toga radionica „Primjeri iz svakodnevnice“ održala je Tihana Šadek, mag. nutr., za roditelje. Paralelno za djecu i tinejdžere su održane radionice međusobnog upoznavanja pod vodstvom Ivone Poljak, mag. psih. te predavanje i radionica na temu nutricionizma, prilagođeno za djecu po godištima.

Cijelo vrijeme održavanja Kampa, smo putem live streama prenosili predavanja i radionice za sudionike koji su se prijavili online za sudjelovanje.

Drugi dan Kampa

Drugi dan Kampa bio je namijenjen za psihologiju i tehnologiju.

Predavanje te radionicu za roditelje pod nazivom „Rastimo zajedno s dijabetesom“ održala je dr.sc. Marina Grubić, prof. psiholog. A dvije radionice za djecu razvrstanu po godištima, pod nazivom „Možeš? Mogu ako …“ i „Možeš? Mogu, ali neću …“ je održala Ivona Poljak, mag. psiholog.

Poslije podne je bilo za tehnologiju, tako je za roditelje prof. dr. sc. Gordana Stipančić, održala predavanje „Tehnologija u promjenjivim uvjetima“.

Radionicu pod nazivom „Upoznaj tehnologije“ su nam pomogli održati predstavnici farmaceutskih tvrtki kako bi zainteresirani mogli dobiti točne i stručne odgovore.  Za djecu i tinejdžere je za to vrijeme održana motivacijska radionica „Osjećam i mislim”. A zajedno smo pogledali dokumentarac „Siguran ispod duge” koji smo isto live streamali.

Velika prednost Kampa su individualna savjetovanja sa psiholozima i nutricionistom.

Savjetovanje s Tihanom Šadek mag. nutr. o pravilnoj prehrani i odabiru namirnica uvelike je pomoglo roditeljima i djeci da shvate koje namirnice trebaju konzumirati i u kojoj mjeri.

Kao i svake godine, najtraženiji su bili termini individualnih savjetovanja kod psihologinja, dr. sc. Marine Grubić i Ivone Poljak, mag. psih., koja služe, kako bi roditelji mogli postaviti pitanja koja ih brinu u ponašanju njihove djece ili mogućim reakcijama prilikom suočavanja s određenim situacijama.

Svaki dan poslije doručka svi smo vježbali na plaži Crvene Luke, uz more.

Treći dan Kampa

Treći dan Kampa smo posvetili pravima i savjetima. Održano je predavanje „Prava i obveze u svakodnevnici” koje je vodio roditelj s iskustvom Tvrtko Mrkonjić uz pomoć institucija: Centar za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja, više odgojno-obrazovnih institucija i Dječje pravobraniteljica. Na temelju njihovih odgovora pripremljena je prezentacija. Nakon toga obitelji s iskustvom vodili su motivirajuću radionicu pod nazivom „Savjeti i trikovi dijabetesa“.

Za djecu i tinejdžere su sve dane održavanja Kampa bile na raspolaganju moderatorice radionica koje su i same osobe sa dijabetesom Antonija, Andrijana, Antonia, Doris, Ines i Sofija.

Stručne odgojiteljice Ivana, Ina i Silva, koje su i same osobe sa šećernom bolesti dugi niz godina, svakodnevno su se brinule za najmlađe sudionike, kako bi roditelji mogli bezbrižno slušati predavanja i sudjelovati u radionicama.

Iako je osnovni cilj ovoga Kampa bilo učenje, upoznavanje i psihološka podrška, s druge strane, jednaku smo pozornost usmjerili i na druženje, jer su socijalne vještine i povezanost djece i roditelja koji su u sličnoj situaciji od neizmjerne važnosti pa se taj dio života nikada ne smije zanemariti. Tako smo pripremili edukativni kviz gdje smo mogli čuti razno razne odgovore. Također, vjerujemo da je organizirana „Potraga za blagom“ izmamila puno osmijeha i radosti za djecu i tinejdžere, a i ponekog roditelja.

Upoznavanje i druženje u neformalnome okruženju sudionicima je omogućilo izravnu razmjenu iskustava i znanja, davanje i primanje podrške i ohrabrenja, odnosno njihovo međusobno zbližavanje i bolju komunikaciju.

Ovogodišnji Obiteljski kamp posebno je bio uspješan a brojne pozitivne osvrte sudionika moći ćete pročitati u izdanju našeg časopisa ZADI kao i rezultate evaluacijskih anketa koje smo proveli među roditeljima i djecom po završetku Kampa.

Snimke Obiteljskog kampa po danima su dostupna svima. Pogledati ih možete ovdje.

Glavni partner

Partneri

Donacije proizvoda za sudionike Kampa

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann