Kako reći da sam najslađi/a u razredu

Kako reći da sam najslađi/a u razredu

U travnju je u Osnovnoj školi Jordanovac održana radionica “Kako reći da sam najslađi/a u razredu” za učenike 5. razreda. U razredu se za radionicom ukazala potreba s obzirom na činjenicu da im se ove godine pridružio novi učenik obolio od dijabetesa tipa 1. Iako su nastavnici u školi prethodno već educirani od strane medicinskog osoblja KBC Zagreb, poželjeli su djeci u razredu na njima prihvatljiv način objasniti što je to dijabetes tipa 1 i kako oni sami najbolje mogu pomoći novom prijatelju u slučaju potrebe.

Djecu smo upoznali s općenitim činjenicama o dijabetesu uz njima razumljive šarene ilustracije. Razgovarali smo o onome što oni već znaju i što su uz prijatelja imali prilike naučiti. Pokazali smo razne vrste glukometara, pikalica, šprice, penove, infuzijske setove za pumpu, aplikatore, inzulin. Upoznali smo ih s mogućnošću kontinuiranog mjerenja šećera u krvi i njegovim prednostima. Odgovorili smo na mnoštvo dječjih pitanja i organizirali mini kviz. Po završetku kviza zajednički smo analizirali odgovore i nagradili smo djecu lizalicama dekstroze uz informaciju za što dekstrozu inače kod dijabetesa koristimo.

Poseban naglasak u prezentaciji stavljen je na hipoglikemiju i njezinu opasnost. Djeci su naglašeni načini saniranja hipoglikemije i poželjne reakcije u različitim situacijama kako bi ih sami mogli primijeniti sa što većom sigurnošću.

Radionica je bila izrazito interaktivna i neprestano se odvijala komunikacija sa svim učenicima, a trudili smo se da naš mali supatnik bude prava zvijezda i heroj. Iskoristili smo svaku priliku da on sam prezentira neku temu i da nam ispriča kako on osobno to doživljava.

Nakon radionice dobili smo izrazito pozitivne komentare roditelja uključene djece, dok su oni sami rekli da im je to bila najbolja i najzanimljivija radionica koju su imali i pitali kad ćemo opet doći.

Smatramo da su ovakve radionice vrlo korisne i poželjne i da bi trebale postati uobičajena praksa. To je nešto što Klub roditelja doista može organizirati bez većih napora.

Predavači mogu biti ili roditelji oboljele djece, djelatnici i volonteri ZDD-a ili roditelji druge oboljele djece.

U slučaju da ste zainteresirani za ovu vrstu suradnje, molimo vas da se javite u Društvo mailom na info@zadi.hr .

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann