ŠEĆERNA BOLEST U REPUBLICI HRVATSKOJ – Anketa

ŠEĆERNA BOLEST U REPUBLICI HRVATSKOJ – Anketa

ŠEĆERNA BOLEST – statistički podaci

Šećerna bolest je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a uz to smo svjedoci kontinuiranog porastabroja oboljelih. Već dugi niz godina šećerna bolest nalazi se među deset vodećihuzroka smrti u RH, uz stalan trend porasta njezinog udjela u ukupnoj smrtnosti.Tako je u 2015. godini šećerna bolest bila na 7. mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti s 3,06% udjela u ukupnoj smrtnosti, a već 2017. popela se na 4.mjesto i ima udjel od 4,4% i 2.331 umrlih.

Kronične komplikacije bolesti glavni su uzrok smrtnosti i onesposobljenja oboljelih, a istovremeno dovode do velikih troškova za zdravstveni sustav. Najveći udio tih troškova čine troškovi liječenja komplikacija bolesti, a najnovije analize pokazuju da se dogodio njihov dodatni porast. Trend koji se nije mijenjao zadnjih godina doveo je do porasta troškova za 2 milijarde kuna u nepunih deset godina i u 2016. godini iznosi 4,6 milijardi kuna što čini 19,8% proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Troškovi liječenja komplikacija bolesti zastupljeni su u najvećem udjelu (88,1%), a troškovi koji se odnose na osnovno liječenje oboljelih na svim razinama zdravstvene zaštite čine 1,3% ukupnih troškova liječenja uz dodatni dio sredstava za lijekove za liječenje šećerne bolesti (8,1%) i pomagala (2,5%).

Vodeća hrvatska stručnjakinja i farmakoekonomistica dr. Tereza Šarić u tu je svrhu provela anketu koju je ispunilo 497 osoba sa tipom 2 bolesti i 83 osobe sa tipom 1 bolesti. Anketa ima 33 pitanja vezana uz šećernu bolest, a sastavljena je po uzoru na slične ankete u svijetu kojima se procjenjuje stanje skrbi o bolesti. Cilj ove ankete je bio da se njome upotpuni sadašnja slika stanja u Republici Hrvatskoj s perspektivom koju daju oboljeli kako bi u daljnjim aktivnostima mogli jasno prezentirati i njihovu “stranu priče”. Anketu su popunjavali oboljeli od tipa 1 i tipa 2 dijabetesa.

Rezultati anketa

Anketa o životu osoba sa šećernom bolesti u RH

Anketa_Zagreb

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann