/  Dijabetes Tip 1   /  Šećerna bolest u RH – ispuni anketu

Šećerna bolest u RH – ispuni anketu

Anketa je namijenjena svim novooboljelima s dijagnozom šećerne bolesti tip 1 i tip 2 unutar godine dana

Šećerna bolest, posebice ako se radi o tipu 2 bolesti, javlja se kao naizgled blago oboljenje, često s oskudnim znakovima i simptomima. Stoga se bolest vrlo lako previdi te često ostaje neprepoznata i neliječena. Bolest je odgovorna za nastanak kroničnih komplikacija na mnogim organskim sustavima, čime se uvelike smanjuje kvaliteta života, kao i životni vijek oboljelih osoba. Posebno je važno što ranije postaviti dijagnozu šećerne bolesti, a još je bolje ukoliko se dijagnosticira predijabetes – stanje koje prethodi šećernoj bolesti tipa 2. Ukoliko se bolest dijagnosticira na vrijeme i započne liječenje uspjesi terapije daleko su veći.

Negativni trendovi vezani uz šećernu bolest u Republici Hrvatskoj uzeli su maha, a posljedice svega najviše trpe oboljeli. Uz stalan porast broja oboljelih i stalan trend porasta smrtnosti, procjene govore da imamo veliki udio onih koji su neprepoznati ili im je dijagnoza postavljena kasno. Zato se i oboljeli trebaju sve aktivnije uključiti u rješavanje ove problematike. Jedna od mogućnosti je sudjelovanje u anketi.

Tom je prigodom farmakoekonomska stručnjakinja, Tereza Šarić, dr.med., osmislila anketu od 29 pitanja vezanih uz šećernu bolest. Sastavljena je po uzoru na slične ankete u svijetu kojima se procjenjuje stanje skrbi o bolesti. Cilj ove ankete je da se njome upotpuni sadašnja slika stanja u Republici Hrvatskoj s perspektivom koju daju novo oboljeli. Osim toga, očekujemo da će nam ovaj pristup otvoriti ideje i mogućnosti za nove akcije u kojima će se oboljeli aktivnije uključiti.

 

Anketa je namijenjena novodijagnosticiranim osobama s dijabetesom

Molimo da anketu popune samo one osobe kojima je u zadnjih godinu dana postavljena dijagnoza šećerne bolesti (bilo koji tip bolesti). Ona je potpuno anonimna, a popunjava se na način da je potrebno odgovoriti na svako pitanje. Potrebno je dati samo jedan odgovor.

Cilj ove akcije je da u potpunosti reprezentativno prikaže stanje šećerne bolesti kod novo oboljelih u Republici Hrvatskoj.

Svi podaci prikupljaju se izričito radi statističke obrade i prikazivanja stvarne slike dijabetesa u Hrvatskoj.

Drage novodijagnosticirane osobe s dijabetesom, zahvaljujemo na vašem izdvojenom vremenu i popunjavanju ove ankete koja će biti otvorena zaključno s 1. 9.2020.!

Zagrebačko dijabetičko društvo

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann