Važniji događaji kojima smo obilježili 2019.

Važniji događaji kojima smo obilježili 2019.

Dok odbrojavamo zadnje trenutke 2019. godine uz taktove pjesme “The Final Countdown”, prisjećamo se svih aktivnosti koje su obilježile ovu godinu – od edukacija, savjetovališta, druženja klubova, druženja s međunarodnim stručnjacima do gostovanja u medijskim prostorima i sastancima s meritornim institucijama u zdravstvu. Za ovu prigodu izdvajamo nekoliko važnijih događaja počevši od kraja godine prema početku. Preporučamo, dok čitate ove retke u pozadini pustite emocijama nabijenu pjesmu grupe One Republic.

 • Prosinac – ODRŽAN International Diabetes Federation KONGRES (IDF) i Training Camp for Young Leaders in Diabetes (YLD) KAMP U KOREJI

Naše su predstavnice  Ivana Fritsch Žitnik i Ines Jakopanec sudjelovale na konferenciji Internacionalne dijabetičke federacije održane u Busanu. Također, tom je prigodom održan globalni Kamp za mlade lidere gdje je Hrvatsku predstavljala Ines koja je ujedno izabrana za jednu od YLD regionalnih predstavnica Europe. O novostima u svijetu dijabetesa, informacije su redovito ažurirane na našem Facebook i Instagram kanalu. Ines je već u suradnji s doc. Darijom Rahelićem, predstavnikom YLD-ovca, započela s pripremama projekata za mlade iz RH.

 • Studeni – OBILJEŽEN JE MJESEC SVJESNOSTI O DIJABETESU

Kroz cijeli studeni ukazivali smo na svijest o neotkrivenoj šećernoj bolesti, prikazali kako s dijabetesom žive dijagnosticirane osobe. Gostovali smo na raznim medijima, vozili se Zagrebačkim tramvajem po frekventnim lokacijama grada, održali panel raspravu o šećernoj bolesti u kojoj su sudjelovali stručnjaci s područja medicine, psihologije, institucija. Ipak, uz sve navedene aktivnosti, uspjeli smo odvojiti par trenutaka za sebe i u krugu svojih obitelji se sa zahvalnošću prisjetili izumitelja inzulina, Sir Fredericka Bantinga čiji spomendan obilježavamo 14.11.

 

 • Listopad – ODRŽAN 6. OBITELJSKI KAMP – prof. TADEJ BATTELINO POSTAJE POČASNIM ČLANOM ZAGREBAČKOG DIJABETIČKOG DRUŠTVA

Malo je za reć’ i zato ćemo ponoviti: “Bilo je fenomenalno!” Iako već dobro uhodan projekt ZDD-a, svaki put nas obraduje novim licima i novim spoznajama. Svaki susret s vama obiteljima iznova nas oplemeni i osnažuje. Obiteljski kamp u listopadu posebno ćemo pamtiti po simboličnom, a tako velikom trenutku kada je doktor svjetskog glasa, susjed iz Slovenije, prof. Tadej Battelino postao počasnim članom ZDD-a!

 • Rujan – ODRŽANA JE European Association for the Study of Diabetes (EASD) KONFERENCIJA

U posljednjih nekoliko godina u sklopu stručnih konferencija uvriježena je praksa sudjelovanja blogera te influencera. Tako su u sklopu EASD konferencije sudjelovali i o novostima pisali Doris Kezić i Davor Skeledžija.

 • Rujan – LANSIRANA NOVA WEB STRANICA ZDD-a

Još jedan od projekata ZDD-a na koji smo iznimno ponosni! Osvježili smo web stranicu koju redovito obogaćujemo novim sadržajima i informacijama. Između ostalog, otvorili smo novu kategoriju – blog. Ova je rubrika dobila  posebnu pažnju čitatelja upravo zato što je posvećena oboljelima i njihovim stvarnim, svakodnevnim životnim situacijama s dijabetesom.

 • Srpanj – HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA OSVOJILA BRONCU NA DIAEURO PRVENSTVU

U relativno kratkom vremenu zajedno sa samim igračima uspjeli smo skupiti financijska sredstva i poslati ih u Ukrajinu na još jedno izdanje DiaEuro prvenstva. Rezultat cjelokupnog truda je bronca zlatnog sjaja i ponos cjelokupne dijabetičke zajednice!

 • Lipanj – ODRŽANA KONFERENCIJA American Diabetes Association (ADA)

Ovogodišnja konferencija održana je u San Franciscu. Kroz mnoštvo predavanja prošli su Ines Jakopanec, Sofija Turjak, Darija Cerin i Davor Skeledžija i o novitetima pisali na webu, u časopisu ZADI te održali predavanje na Kaptolu u Tribini grada Zagreba.

 • Svibanj – ODRŽAN SUMMIT U KOPENHAGENU U ORGANIZACIJI TVRTKE NOVO NORDISK

Priliku da se upoznaju i međusobno razmijene iskustva s drugim predstavnicima udruga na međunarodnoj razini  u organizaciji tvrtke Novo Nordisk ispred ZDD-a dobili su Davor Skeledžija i Ana Špoljarić. Zaključke su podijelili kroz objavu na webu, u časopisu ZADI te putem društvenih platforma.

 • Svibanj – OSOBNI PUT DO DOBRE KONTROLE – Doktorica s dijabetesom

U Gradskom kazalištu Trešnja o svom osobnom uspjehu s dijabetesom pričala je dr. Tanja Dragun. Doktorica Dragun prepoznata je kao izvrstan pokretač u motivaciji mnogih osoba s dijabetesom. Svoju je pozitivnu energiju podijelila s publikom u kazalištu Trešnja. Za sve koji nisu imali priliku sudjelovati, ZDD je osigurao snimak dostupan na našem YouTube kanalu.

 • Travanj – TEHNOLOŠKA VEČER #Diabtech

Spektakl kojem se ni sami nismo nadali! Karte za Tehnološku večer održanu u kino dvorani Branimir centra doslovno su planule preko noći. Doista, bio je ovo projekt koji je pobudio zanimaciju svih oboljelih. Budući da se tražila karta više, za sve one koji nisu imali sreće, također smo osigurali YouTube snimak. Anegdota – kostur ovog projekta nastao je neobaveznim druženjem mladih entuzijasta, korisnika moderne dijabetičke tehnologije, na klupicama u jednom zagrebačkom parkiću. Evo vam dokaz do kojih neslućenih visina može doprijeti tek jedno međusobno druženje u nimalo “fancy” prostoru.

 

 • Ožujak – PLANINARENJE

Nakon slučajnog odabira najteže sljemenske staze tzv. Gipsove staze za Svjetski dan šećerne bolesti 2018., u 2019. smo odlučili ponoviti druženje. Ovaj put provjerenim stazama! ;) Ima li među vama vrhunski poznavatelj sljemenskog labirinata – javite se! Čekamo vas! :)

 • Veljača – ODRŽANA Advanced Technologies & Treatments for Diabetes (ATTD) KONFERENCIJA

Sjećate li se kako smo spomenuli uvriježenu praksu sudjelovanja blogera, predstavnika udruga i influencera? ATTD je prva konferencija gdje smo ovo doista i iskusili! Iznimno nam je drago da je tako! Ovo je mjesto gdje struka i oboljeli postaju jedno u novim saznanjima o dijabetesu. Oh, da ne zaboravimo(!), jedan od glavnih organizatora ove velebne konferencije je NAŠ počasni član,  prof. Tadej Battelino! :)

 • Siječanj – HZZO

Godinu smo započeli kako smo i završili – dopisima, reagiranjima i komunikacijom s HZZO-om.

Na kraju ovog kratkog pregleda, “svi punti kad se zbroje” zaključujemo da je 2019. godina bila ispunjena raznim događajima. Hvala vam što ste bili njihov dio i su kreatori! Želimo vam osobno ispunjenje želja u 2020. godini, a svima nama želimo “Uspjeli smo!” poklik na kraju svakog dana! Sretna vam 2020. godina!

Vaše Zagrebačko dijabetičko društvo

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann